Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas var svekket

Hamas vant det palestinske valget i 2006. President Mahmoud Abbas, som tilhører Fatah, var også valgt, så det skulle være en slags maktdeling. Men sommeren 2007 tok Hamas hele kontrollen over Gaza ved et militært kupp.

Det førte til en israelsk boikott av Gaza. Boikotten hadde i praksis støtte av Egypt og PA (Abbas’ styre på Vestbredden). Hensikten var å svekke Hamas så mye at PA kunne komme inn i Gaza igjen. Det har ikke lykkes.

Hamas mer «moderat»
Gjennom hele sin historie har Hamas tatt til orde for væpnede angrep (det vil stort sett si terror) mot Israel, mens PLO og PA noen ganger har inntatt et noe mindre krigersk standpunkt. «Det [Israel] som ble tatt med makt, må tas tilbake med makt,» har talsmenn for Hamas sagt.
Men nå er det annerledes. Det er Hamas som forlanger at de ekstreme palestinske gruppene skal vise tilbakeholdenhet og begrense angrepene mot Israel. Det er grupper som PRC (Popular Resistance Committees) og Palestinian Islamic Jihad.

Hvorfor?
Vår kilde er Danny Rubinstein, mangeårig journalist langt ute på venstresida i Israel. Han siterer en anonym journalist fra Gaza som mener at hovedårsaken til at Hamas har endret oppførsel, er frykt. Hamas er veldig redd for at Israel skal gå til et større motangrep. Hamas vil ikke kunne regne med noen støtte fra den arabiske verden i en slik situasjon.
«Den arabiske våren» har gjort det så vanskelig og er så overveldende at ingen arabiske land – fra Marokko i vest til Kuwait i øst – vil løfte en finger til støtte for palestinerne i Gaza.
Det er ikke alltid de islamistiske smågruppene bøyer seg for Hamas. Men rapporter de siste ukene tyder på at Hamas har patruljer i grenseområdet mot Israel for å forsøke å stanse rakettangrepene. Det lykkes bare delvis.

Støttespillerne svikter
Hamas har hatt sterk støtte fra Iran, Syria og Hizbollah i Libanon. Iranerne og Hizbollah er shia-muslimer, mens Hamas er sunni-muslimer, som palestinere flest. Og Bashar Assads regime i Damaskus har mer enn nok med å forsøke å overleve selv. Med de bildene som kommer ut av Syria for tiden (syriske tropper i kamp mot sitt eget folk), er det liten stas i å få støtte av Syria. Syriske styrker har også bombardert en palestinsk flyktningleir i havnebyen Latakia. Også mange av de drepte ellers i landet er palestinere.

Iran har forsøkt å få Hamas til å erklære støtte til Assad. Men det har Hamas nektet å gjøre. Ifølge hva vår kilde kan finne ut i arabiske medier, unngår Hamas-folk bosatt i Syria å ta standpunkt.

Iran har redusert sin økonomiske støtte til Gaza betydelig. Dermed får Hamas mindre penger å rutte med.

Tjente på blokaden
Da Hamas tok hele makten i Gaza sommeren 2007, begynte Israel og Egypt en blokade. Hamas holdt streng kontroll over et stort antall (kanskje omtrent 1000) tunneler, som ble brukt til å omgå blokaden. De som drev tunnelene, måtte betale store avgifter til Hamas. Men etter episoden med det tyrkiske skipet Marvi Marmara sommeren 2010 (hvor 9 tyrkiske aktivister ble drept), har Israel lempet ganske mye på blokaden. Nå går mye mer varer gjennom de offisielle grenseovergangene, for det er billigere og enklere. Egypt har også lempet på sine restriksjoner på sin grenseovergang ved Rafah. Riktignok er det ennå nå i oktober 2011 stengt for lastebiler der. Men folk kan i hvert dra fram og tilbake mellom Gaza og Egypt med sine kofferter fulle av varer.

Under blokaden var det lite handel mellom Gaza og resten av verden, lite eksport og import. Men folk led ikke direkte nød, i motsetning fattige i mange arabiske land. Folk i Gaza fikk det nødvendigste fra UNRWA (FNs hjelpeorganisasjon for palestinere) og andre internasjonale organisasjoner.
Hamas hadde en stor grad av kontroll over økonomien i Gaza. Men etter at Israel og Egypt lettet på restriksjonene, er denne kontrollen kraftig redusert. Og de avgiftene Hamas forlangte for bruk av tunnelene, er altså også redusert siden bruken av tunneler er redusert.

Betalt støtte
Hamas’ inntekter er altså redusert, med lavere støtte fra Iran og mindre inntekt fra tunnelene. Et resultat av dette er at nå har ikke Hamas lenger penger til å betale sine tilhengere for støtte. Det er nemlig slik det foregår på de kanter: De som støtter Hamas og gjør som Hamas sier, får jobb og lønn og penger.

Men nå høsten 2011 har Hamas ikke råd til å betale så mye penger for støtte. Det svekker innflytelsen fra Hamas. Folk som ikke får penger, har mindre grunn til å støtte Hamas enn folk som får det.

Diplomati
Abbas og hans folk i PA er stadig i nyhetene, de er i FN og skal lage stat, de møter viktige folk i mange land. Det bidrar til å styrke PAs prestisje og innflytelse, og dermed svekkes Hamas.

Egypt
Hamas er i grunnen den palestinske greina av Det Muslimske brorskapet i Egypt. Alle Hamas-lederne har studert og bodd i Egypt. De ser seg selv som en del av den egyptiske bevegelsen.
Men i Egypt er Det muslimske brorskapet forvirret og desorientert. Riktignok er brorskapet godt organisert, og det forbereder seg på valgene som skal være om noen måneder. Men det virker uklart om hvilken politisk kurs det skal føre. Lederne i brorskapet krever ikke lenger at fredsavtalen med Israel skal sies opp. Og det er ikke først og fremst brorskapets folk som pisker opp hat mot Israel i egyptisk opinion.

Forvirring
Forvirringen fra Egypt har også spredd seg til Hamas. Et eksempel: I august krevde Hamas at internasjonale hjelpeorganisasjoner i Gaza skulle la seg inspisere. Hensikten var å finne ut om de som var knyttet til PA fikk mer støtte enn de som var knyttet til Hamas. De amerikanske organisasjonene nektet å godta det, og truet med trekke seg ut. Det endte med et kompromiss som i hovedsak var en kapitulasjon fra Hamas’ side.

Ellers mener Rubinstein at Hamas’ svekkede stilling gjør at Israel ikke lenger har grunnlag for å holde Hamas ansvarlig for alle angrep (raketter og på annen måte) som kommer fra Gaza. Det er vel kanskje hans hovedbudskap.
Til slutt understreker han at det ikke er noe som tyder på at Hamas vil oppgi sitt herredømme over Gaza.
Rubinstein skrev sin artikkel omtrent én uke før fangeutvekslingen mellom Israel og Hamas ble offentlig kjent.

Den pressede situasjonen til Hamas som her blir beskrevet, kan være en forklaring til at makthaverne på Gaza-stripen gikk med på en fangeutveksling nå.

Kilde: En artikkel 5. oktober 2011 av Danny Rubinstein. Artikkelen er fra Jerusalem Report, og gjengitt på jpost.com, nettstedet til Jerusalem Post.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart