Kritikk mot Ahmadinejads økonomiske politikk

Irans president Mahmoud Ahmadinejad blir kritisert for sin økonomiske politikk, skriver Gil Geiler og Doron Peskin.

Ahmadinejad ble valgt på løfter om å gjøre noe vesentlig for Irans mange fattige. Men ifølge den reform-vennlige dagsavisen Saramiya har Ahmadinejad brukt opp de reservefondene som var ment å hjelpe landets fattige. De var på over 900 milliarder kroner. Disse pengene har Ahmadinejad klart å bruke på ulønnsomme prosjekter rundt om i provinsene. Nå sitter man igjen med svært lite. Et resultat av det er at da regjeringen skulle gjennomføre en kriseplan, fantes det rett og slett ikke penger.

Under Ahmadinejads styre har fattigdommen og lidelsene i befolkningen økt. Hussein Ra’afer, rådgiver for den iranske ministeren for Velferd og sosial sikkerhet, blir sitert på at omtrent en tredel av den iranske befolkningen, ca. 20 millioner mennesker, lever under fattigdomsgrensen. Og regjeringen ”gjør ingenting med arbeidsledighet og narkotikaproblemet”.

Prisstigningen er høy. I september var den på 29,4 prosent.

Fattige sunni, rikere shia
Flertallet i Iran er shia-muslimer. De bor i den nordlige delen av landet. I shia-området er det en del velstand og luksus.

Annerledes er det i sør, hvor sunni-muslimene bor. De lever i fattigdom. En iransk analytiker sier at ”det er som om det var to land i Iran”.

I de arabiske landene er det motsatt. Der har sunniene hatt makten. Shia-muslimene har vært fattige og undertrykte.

Kilde: En artikkel av Gil Geiler og Doron Peskin på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 24. desember 2008. Begge forfatterne arbeider på Info-Prod Research (Middle East) Ltd.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise