Kritikk mot Ahmadinejads økonomiske politikk

Ahmadinejad ble valgt på løfter om å gjøre noe vesentlig for Irans mange fattige. Men ifølge den reform-vennlige dagsavisen Saramiya har Ahmadinejad brukt opp de reservefondene som var ment å hjelpe landets fattige. De var på over 900 milliarder kroner. Disse pengene har Ahmadinejad klart å bruke på ulønnsomme prosjekter rundt om i provinsene. Nå sitter man igjen med svært lite. Et resultat av det er at da regjeringen skulle gjennomføre en kriseplan, fantes det rett og slett ikke penger.

Under Ahmadinejads styre har fattigdommen og lidelsene i befolkningen økt. Hussein Ra’afer, rådgiver for den iranske ministeren for Velferd og sosial sikkerhet, blir sitert på at omtrent en tredel av den iranske befolkningen, ca. 20 millioner mennesker, lever under fattigdomsgrensen. Og regjeringen ”gjør ingenting med arbeidsledighet og narkotikaproblemet”.

Prisstigningen er høy. I september var den på 29,4 prosent.

Fattige sunni, rikere shia
Flertallet i Iran er shia-muslimer. De bor i den nordlige delen av landet. I shia-området er det en del velstand og luksus.

Annerledes er det i sør, hvor sunni-muslimene bor. De lever i fattigdom. En iransk analytiker sier at ”det er som om det var to land i Iran”.

I de arabiske landene er det motsatt. Der har sunniene hatt makten. Shia-muslimene har vært fattige og undertrykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde: En artikkel av Gil Geiler og Doron Peskin på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 24. desember 2008. Begge forfatterne arbeider på Info-Prod Research (Middle East) Ltd.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag