«Fornærmelse mot alle muslimer»

Under forhandlingene sommeren og høsten 2000 nektet Arafat å gjøre noen innrømmelser angående Tempelfjellet i Jerusalem. Forslaget var at palestinerne skulle ha full suverenitet over det. Men israelerne skulle ha suverenitet under bakken, dvs. at palestinerne ikke skulle ha lov til å gjøre noe som ødelegger ruinene av oldtidens tempel, som Bibelen sier så mye om. Arafat sa at han ikke hadde noen rett til å gjøre innrømmelser angående et hellig sted, det tilhører alle verdens muslimer. Når Arafat derfor kalte sin krig mot Israel ("intifadaen" fra september 2000 av) for "Aksa-intifadaen" (den hellige moskeen på Tempelfjellet) og terroristene i hans egen Fatah-organisasjon for "Aksa martyr-brigader", er det et budskap til hele den arabisk-islamske verden om at kampen mot den jødiske staten er på vegne av dem alle. Og den arabiske verden avviser ikke dette. President Bill Clinton tryglet den egyptiske president Hosni Mubarak og den saudiske kronprinsen (og reelle hersker) Abdullah om å presse Arafat til å inngå et kompromiss om Jerusalem. Begge avslo. Besøk på Tempelfjellet Tempelplassen er jordens helligste sted for jøder, og også et hellig sted for kristne. I den senere tid er derfor situasjonen blitt delvis normalisert ved at jøder har fått lov til å gjennomføre korte besøk opp på Tempelplassen. De har ikke gått inn i muslimenes moskeer, bare opp på selve plassen, på fredelig og kortvarig vis. Dette er altså verdens helligste sted for jødene. Som reaksjon på dette har Arafat truet med å gjenoppta terroren i full skala. Og "fredspartneren", den palestinske statsministeren Mahmoud Abbas, kaller besøkene "provoserende". Generalsekretæren i Den arabiske liga, Amr Moussa (tidligere utenriksminister i Egypt) har kalt disse fredelige besøkene "veldig farlige" og "en fornærmelse mot muslimer i hele verden". Verden bryr seg ikke Og så kan man være helt sikker på at verden er som den pleier: Verken kirkelige organer, kommentatorer eller politikere kommer til å ha et eneste ord å si til forsvar for at jødene skal ha en viss rett til - uten å forstyrre muslimene - å besøke det som også for dem er et hellig sted. Uretten går jo bare ut over jøder.  

Under forhandlingene sommeren og høsten 2000 nektet Arafat å gjøre noen innrømmelser angående Tempelfjellet i Jerusalem. Forslaget var at palestinerne skulle ha full suverenitet over det. Men israelerne skulle ha suverenitet under bakken, dvs. at palestinerne ikke skulle ha lov til å gjøre noe som ødelegger ruinene av oldtidens tempel, som Bibelen sier så mye om. Arafat sa at han ikke hadde noen rett til å gjøre innrømmelser angående et hellig sted, det tilhører alle verdens muslimer.

Når Arafat derfor kalte sin krig mot Israel («intifadaen» fra september 2000 av) for «Aksa-intifadaen» (den hellige moskeen på Tempelfjellet) og terroristene i hans egen Fatah-organisasjon for «Aksa martyr-brigader», er det et budskap til hele den arabisk-islamske verden om at kampen mot den jødiske staten er på vegne av dem alle.

Og den arabiske verden avviser ikke dette. President Bill Clinton tryglet den egyptiske president Hosni Mubarak og den saudiske kronprinsen (og reelle hersker) Abdullah om å presse Arafat til å inngå et kompromiss om Jerusalem. Begge avslo.

Besøk på Tempelfjellet
Tempelplassen er jordens helligste sted for jøder, og også et hellig sted for kristne. I den senere tid er derfor situasjonen blitt delvis normalisert ved at jøder har fått lov til å gjennomføre korte besøk opp på Tempelplassen. De har ikke gått inn i muslimenes moskeer, bare opp på selve plassen, på fredelig og kortvarig vis. Dette er altså verdens helligste sted for jødene.

Som reaksjon på dette har Arafat truet med å gjenoppta terroren i full skala. Og «fredspartneren», den palestinske statsministeren Mahmoud Abbas, kaller besøkene «provoserende». Generalsekretæren i Den arabiske liga, Amr Moussa (tidligere utenriksminister i Egypt) har kalt disse fredelige besøkene «veldig farlige» og «en fornærmelse mot muslimer i hele verden».

Verden bryr seg ikke
Og så kan man være helt sikker på at verden er som den pleier: Verken kirkelige organer, kommentatorer eller politikere kommer til å ha et eneste ord å si til forsvar for at jødene skal ha en viss rett til – uten å forstyrre muslimene – å besøke det som også for dem er et hellig sted.

Uretten går jo bare ut over jøder.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel«PA må bekjempe terror, ellers må vi gjøre det»
Neste artikkelKidnapping som strategi
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise