“Frekt forslag” fra Sharon

Der står det litt av hva som skal ha blitt sagt mellom statsministrene Sharon og Bondevik i Molde, det som statsministrene selv har nektet å fortelle noe særlig om.

Bondeviks krav til Israel
I det angivelige referatet i Jerusalem Report står det at Bondevik bad Sharon om at Israel må fjerne “alle veisperringene” og “tillate palestinske arbeidere å komme fritt inn i Israel”.

Om

dette kunne vi si mye. Det første er naturligvis at erfaringene viser at inntil det palestinske styret eventuelt griper skikkelig inn mot terror, ber Bondevik i realiteten Israel om å tillate at hundrevis av israelere blir drept.

Men det er ikke alt. Bondevik krever fri adgang for palestinere til å komme inn i Israel for å arbeide. Det ville det være rimelig for Bondevik å si til Israel hvis Norge hadde åpnet for fullstendig fri arbeidsinnvandring fra Russland, som er et fattig naboland for oss. Det kan vi selvsagt ikke tenke oss å gjøre. Men alt er så mye lettere for Israel, ikke sant?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sharons forslag til Norge
Ifølge VG svarte statsminister Ariel Sharon med å tilby seg “å sende noen titalls tusen palestinere til Norge”. Øystein Djupedal i SV kaller det arrogant. Turid Smith Polfus ved “Senter for menneskerettigheter på Universitetet i Oslo” sier at det er “hinsides all fornuft”.

Dersom vi så ser etter i Jerusalem Report hva Sharon faktisk har sagt, står det ingenting der om å “sende” en eneste palestiner. Han spurte høflig om Norge kunne ta imot “noen få titusener palestinere som midlertidige arbeidere for en kort periode”. Israel ville i så fall hjelpe til med det praktiske.

Det handler ikke om å “sende” noen. Det handler om at Norge innvilger arbeidstillatelser for palestinere som selv, helt frivillig, søker om å være gjestearbeidere her i landet på korttidskontrakter (kanskje fra et halvt til to år). Uten å vite noe konkret om det vil jeg tippe at et stort antall palestinere heller ville jobbe i Norge noen måneder enn i Israel. Norge har lenge brukt korttidstillatelser til sesonghjelp i landbruket. Sveits har brukt det i betydelig grad på mer generell basis.

Om vi nordmenn ønsker å ta imot noen titusener palestinere, er et helt annet spørsmål. Men det er verken frekt eller rasistisk eller noe annet galt av Sharon å komme med en slik forespørsel til en statsminister som nettopp har fortalt ham at Israel skal slippe inn palestinske arbeidere uten begrensninger. Og mange palestinere ville bli veldig glade hvis vi gjorde det.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelSamtaler fortsetter lørdag kveld
Neste artikkelTusen dager med terror
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.