Hva mener palestinerne?

Den norske forskningsstiftelsen Fafo har foretatt en omfattende meningsmåling i de palestinske selvstyreområdene på Vestbredden og Gaza.

Det kommer fram at palestinerne har mistet tilliten til sine ledere. Dersom det ble holdt valg nå, ville Fatah ha vunnet. Men nesten alle ønsker at Fatah skal få nye ledere. Og et stort flertall (93 %) ønsker at Fatah og Hamas skal danne en samlingsregjering.

Mange er redd for væpnede konflikter mellom ulike palestinske grupper.

Et lite flertall (53 %) av palestinerne ønsker at de palestinske gruppene skal slutte å sende raketter inn i Israel. Det gjelder 73 % av Fatah-tilhengerne, men også 33 % av Hamas-tilhengerne. Ifølge Åge A. Tiltnes, en av forskerne i Fafo, tror mange palestinere at raketter mot Israel styrker palestinernes forhandlingsposisjon.

Skyld for Gaza-krigen
Når det gjelder hvem som hadde skylden for krigen i Gaza, viser tallene fra selve undersøkelsen at 19 prosent av palestinerne både på Vestbredden og Gaza legger skylden “i stor grad” på Hamas. 13 prosent til legger skylden på Hamas “i noen grad”, og 17 prosent litt. Summen av det er 49 prosent. De andre 51 prosent legger hele skylden på Israel. Av de høyest utdannede innbyggerne mener bare 42 prosent at Hamas ikke hadde noen skyld. Av Fatah-tilhengerne mente 40 prosent at Hamas hadde skylden “i stor grad”, 17 prosent i noen grad, 19 prosent i liten grad og bare 24 prosent overhodet ikke.

Forrige artikkelMilitær kontroll over landområder reduserer risiko for krig
Neste artikkelObama og Putin inviterte Netanyahu
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no