Sivile tap i ulike kriger

16. mars 2010 hadde Rafael Broch en artikkel på jpost.com (Jerusalem Post). Den var en sammenligning mellom hvordan britiske medier dekker på den ene siden den krigen Storbritannia selv og Nato fører i Afghanistan, og på den andre siden den krigen Israel har ført mot Hamas i Gaza. Broch arbeider for Just Journalism, som analyserer hvordan britiske medier dekker Israel og Midtøsten. Organisasjonen offentliggjør jevnlig forskning på trendene i mediedekningen. Vi skal gjengi noen av poengene fra denne artikkelen.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Broch tar særlig for seg den påfallende forskjellen i iver etter å stille israelske soldater og britiske soldater for retten når sivile er drept.

En sen kveld i september 2009 holdt noen landsbybeboere ved Kunduz-elva i Nord-Afghanistan på å tappe ut (stjele) drivstoff fra to tankbiler fra Nato som Taliban hadde kapret dagen før. En lokal Nato-offiser beordret at scenen skulle bombes av to amerikanske F15-fly. Det ble meldt at minst 30 sivile ble drept, av dem flere barn.

Neste dagen kom dette i nyhetene i Storbritannia. Hovedpoenget var ikke dem som var drept og deres etterlatte, og slett ikke om noen burde straffes for det planlagte drapet på sivile. Spørsmålet var hvordan dette ville virke på afghanernes holdning til Nato. Enhver kan tenke seg hvordan dette ville ha vært presentert dersom det var Israel som gjorde noe slikt.

Avisen The Guardian utgav i mars 2009 en rapport om sivile som var drept av israelske droner i Gaza, og vurderte forholdet til Geneve-konvensjonen. Samme avis hadde en melding om regnet av våpen fra amerikanske droner og pakistanske bakkestyrker, som har forårsaket omfattende tap i drepte og sårede sivile. Ikke et ord verken om Geneve-konvensjonen eller noe annet juridisk stoff. Forskjellen er helt typisk.

I tillegg til forskjellen i volum i dekningen, og at det snakkes om straff mot israelske soldater for saker som går upåtalt når Natos soldater utfører det samme, kommer to forskjeller til:

Dekningen av Israels kriger er i langt større grad enn andre kriger vridd mot sivile og barn.

Mange av de NGO-ene (frivillige organisasjoner) som arbeider med “menneskerettighetsspørsmål”, er langt mer opptatt av Israel enn det er saklig grunnlag for. Nettstedet til Human Rights Watch (HRW) har for eksempel 3 ganger så mange saker om Israel og de palestinske områdene som om Afghanistan.

Når så mediene først og fremst er opptatt med Israel, fører det for eksempel til at vestlige medier ikke nevner at HRW i mai 2009 forlangte at Nato skulle offentliggjøre hvordan en åtte år gammel afghansk jente ble forbrent av hvitt fosfor-ammunisjon.
Tenk om man kunne beskyldt Israel for noe slikt! Det hadde vært store oppslag i de fleste medier, med påstander om krigsforbrytelser m. m.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise