“PA må bekjempe terror, ellers må vi gjøre det”

  18 av de 20 ofrene som ble drept av terrorbomben i Jerusalem tirsdag kveld er nå identifisert. Terroristen utløste sin bombe ombord på en fullpakket buss i hjertet av et ultra-ortodoks nabolag. Den amerikanske ambassaden opplyste onsdag at fem av de døde var amerikanske innbyggere. Mer enn 110 ble skadet i angrepet, 40 av dem var barn. Onsdag kveld lå fortsatt 19 på sykehus etter eksplosjonen, skriver Ha'aretz. Blant har en liten jente mistet et øye. Fire av de fem barna som ble drept i terrorangrepet var babyer eller småbarn. Hva gjør Israels regjering? Onsdag var det hektisk møteaktivitet på regjeringsnivå i Israel, for å drøfte tiltak mot den nye bølgen av terror fra palestinske terrororganisasjoner. Israel må nå forholde seg til en virkelighet hvor det er klart at terrorcellene får operere fritt uten motstand fra de palestinske selvstyremyndighetene. I første omgang førte terrorangrepet til at Israel avlyste den varslede tilbaketrekningen fra flere byer på Vestbredden, og at de gjeninnførte den militære blokaden av palestinske byer. Israelske myndigheter brøt også offisielt all kontakt med sin palestinske motpart, umiddelbart etter terrorbomben. Onsdag besluttet statsminister Sharon og forsvarsminister Mofaz å gjennomføre målrettede militære aksjoner mot palestinske terrorgrupper som Hamas, Islamsk hellig krig og Al Aksa Martyrbrigade. Disse aksjonene vil innebære henrettelser av terrorledere og arrestasjoner. - Enten vil de [PA] bekjempe terror, ellers må vi gjøre det, sa Israels visestatsminister Ehud Olmert. - Uten kompromiss, la han til. Kilder i IDF sa onsdag at dette vil bety ny anti-terror aktivitet i alle palestinske byer, bortsett fra Betlehem. - Vi er tilbake til den gamle, kjente metoden med målrettede angrep og omfattende arrestasjoner - akkurat som det var før 29. juni [da terrorgruppene erklærte våpenhvile], sa en militær kilde til Jerusalem Post. En palestiner ble drept og fire andre skadet i skuddvekslinger med israelske styrker i flyktningeleiren i Tulkarem onsdag kveld. Palestinske kilder sier at den 16 årige palestineren som ble drept var ubevæpnet. IDF tok seg inn i leiren og arresterte en del væpnede palestinske menn. Tidlig torsdag morgen gikk IDF også inn i Nablus og Jenin. Øyenvitner forteller om spredt skyting da omkring 20 stridsvogner og andre israelske kjøretøy tok seg inn i Jenin. I Nablus ble det innført portforbud i sentrum av byen. De israelske styrkene gjennomfører søk etter bombefabrikker og ettersøkte palestinere.

  18 av de 20 ofrene som ble drept av terrorbomben i Jerusalem tirsdag kveld er nå identifisert. Terroristen utløste sin bombe ombord på en fullpakket buss i hjertet av et ultra-ortodoks nabolag. Den amerikanske ambassaden opplyste onsdag at fem av de døde var amerikanske innbyggere. Mer enn 110 ble skadet i angrepet, 40 av dem var barn. Onsdag kveld lå fortsatt 19 på sykehus etter eksplosjonen, skriver Ha’aretz. Blant har en liten jente mistet et øye. Fire av de fem barna som ble drept i terrorangrepet var babyer eller småbarn.

  Hva gjør Israels regjering?
  Onsdag var det hektisk møteaktivitet på regjeringsnivå i Israel, for å drøfte tiltak mot den nye bølgen av terror fra palestinske terrororganisasjoner. Israel må nå forholde seg til en virkelighet hvor det er klart at terrorcellene får operere fritt uten motstand fra de palestinske selvstyremyndighetene. I første omgang førte terrorangrepet til at Israel avlyste den varslede tilbaketrekningen fra flere byer på Vestbredden, og at de gjeninnførte den militære blokaden av palestinske byer. Israelske myndigheter brøt også offisielt all kontakt med sin palestinske motpart, umiddelbart etter terrorbomben.
  Onsdag besluttet statsminister Sharon og forsvarsminister Mofaz å gjennomføre målrettede militære aksjoner mot palestinske terrorgrupper som Hamas, Islamsk hellig krig og Al Aksa Martyrbrigade. Disse aksjonene vil innebære henrettelser av terrorledere og arrestasjoner.
  – Enten vil de [PA] bekjempe terror, ellers må vi gjøre det, sa Israels visestatsminister Ehud Olmert.
  – Uten kompromiss, la han til.
  Kilder i IDF sa onsdag at dette vil bety ny anti-terror aktivitet i alle palestinske byer, bortsett fra Betlehem.
  – Vi er tilbake til den gamle, kjente metoden med målrettede angrep og omfattende arrestasjoner – akkurat som det var før 29. juni [da terrorgruppene erklærte våpenhvile], sa en militær kilde til Jerusalem Post.
  En palestiner ble drept og fire andre skadet i skuddvekslinger med israelske styrker i flyktningeleiren i Tulkarem onsdag kveld. Palestinske kilder sier at den 16 årige palestineren som ble drept var ubevæpnet. IDF tok seg inn i leiren og arresterte en del væpnede palestinske menn.
  Tidlig torsdag morgen gikk IDF også inn i Nablus og Jenin. Øyenvitner forteller om spredt skyting da omkring 20 stridsvogner og andre israelske kjøretøy tok seg inn i Jenin. I Nablus ble det innført portforbud i sentrum av byen. De israelske styrkene gjennomfører søk etter bombefabrikker og ettersøkte palestinere.

  Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

  Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


  Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

  Forrige artikkelKommer likevel ikke til Norge
  Neste artikkel“Fornærmelse mot alle muslimer”
  Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

  Ingen artikler å vise