Bekymret for russisk-syrisk våpenavtale

  Syria vil bruke 6-7 milliarder kroner på våpenkjøp i Russland. Når Syrias president Bashar Assad besøker Moskva om to uker, vil han be om avanserte våpensystemer, skriver den israelske avisen Ha'aretz. Dersom Moskva godkjenner våpenhandelen, vil det bli den første betydelige avtalen mellom de to landene på mer enn ti år. Mest av alt frykter israelske myndigheter salg av den skulderholdte bakke-til-luft raketten Igla, eller kjent som SA-18 i Nato-land. Fra Syria, eller fra terrorister i Libanon eller palestinske områder, kan rakettene utgjøre en betydelig trussel mot både sivile og militære israelske fly. I følge russiske publikasjoner skyter SA-18 ned 50 prosent av flyene som ikke er b beskyttet av elektronikk, og ca. 25 prosent av flyene som er beskyttet. Israel forventer at også USA vil protestere mot rakettsalg til Syria. Dersom våpen blir levert til den arabiske diktaturstaten kan rakettene raskt bli smuglet inn i Irak, og bli en trussel mot de amerikanske styrkene der, skriver Jerusalem Post. Onsdag avviste Russlands forsvarsminister at landet har godkjent rakettsalget, men holdt muligheten åpen for leveranse til Damaskus. - Det er ikke noen restriksjoner på salg av raketter med denne rekekvidden, sa Sergey Ivanov. Washington vurderer sanskjoner mot Russland dersom avtalen blir inngått. Ryktene om salget har også skapt krise i det diplomatiske forholdet mellom Moskva og Jerusalem.

  Syria vil bruke 6-7 milliarder kroner på våpenkjøp i Russland. Når Syrias president Bashar Assad besøker Moskva om to uker, vil han be om avanserte våpensystemer, skriver den israelske avisen Ha’aretz. Dersom Moskva godkjenner våpenhandelen, vil det bli den første betydelige avtalen mellom de to landene på mer enn ti år. Mest av alt frykter israelske myndigheter salg av den skulderholdte bakke-til-luft raketten Igla, eller kjent som SA-18 i Nato-land. Fra Syria, eller fra terrorister i Libanon eller palestinske områder, kan rakettene utgjøre en betydelig trussel mot både sivile og militære israelske fly. I følge russiske publikasjoner skyter SA-18 ned 50 prosent av flyene som ikke er b beskyttet av elektronikk, og ca. 25 prosent av flyene som er beskyttet. Israel forventer at også USA vil protestere mot rakettsalg til Syria. Dersom våpen blir levert til den arabiske diktaturstaten kan rakettene raskt bli smuglet inn i Irak, og bli en trussel mot de amerikanske styrkene der, skriver Jerusalem Post. Onsdag avviste Russlands forsvarsminister at landet har godkjent rakettsalget, men holdt muligheten åpen for leveranse til Damaskus. – Det er ikke noen restriksjoner på salg av raketter med denne rekekvidden, sa Sergey Ivanov. Washington vurderer sanskjoner mot Russland dersom avtalen blir inngått. Ryktene om salget har også skapt krise i det diplomatiske forholdet mellom Moskva og Jerusalem.

  Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

  Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


  Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

  Forrige artikkelTilbaketrekningsplaner er klare
  Neste artikkelAmos Oz snakker ut
  Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

  Ingen artikler å vise