Økt støtte til forsoning mellom partene

  Etter Yasser Arafats død har den folkelige støtten for en fredsavtale økt både på palestinsk og israelsk side. Denne holdningsendringen bekreftes nå av nye meningsmålinger. Omkring 54 prosent av palestinerne støtter nå en tostats-løsning på grunnlag av 1967-grensene, med grensejusteringer og ingen omfattende returrett for flyktninger, viser en meningsmåling gjennomført i slutten av desember. Ett år tidligere støttet bare 39 prosent av palestinerne en fredsavtale med en slik løsning. I en parallell meningsmåling gjennomført i Israel, får en slik fredsløsning støtte fra 64 prosent av befolkningen. Dette er en økning fra 47 prosent i en tilsvarende måling før Yasser Arafats død. 63 prosent av palestinerne vil anerkjenne Israel som en jødisk stat etter at man har oppnådd en forhandlingsløsning. 35 prosent av palestinerne er imot en slik erklæring, en nedgang på 11 prosent i forhold til juni 2003. På israelsk side støtter 70 prosent en gjensidig anerkjennelse, og 16 prosent går imot. 63 prosent av palestinerne aksepterer en fredsløsning hvor Israel beholder opptil tre prosent av Vestbredden, det som i dag er store bosetningsblokker, dersom resten av bosetningene forlates og de annekterte landområdene erstattes av områder tilknyttet Gaza-stripen. Jerusalem-spørsmålet har ikke blitt lettere å løse det siste året. Både på israelsk og palestinsk side er det økt motstand mot at to fremtidige stater deler byen som hovedstad. 60 prosent av israelerne og 54 prosent av palestinerne er imot en slik løsning. Når det gjelder de palestinske flyktningene, ser det imidlertid ut til å ha skjedd en stor holdningsendring blant palestinerne. I 2003 støttet 25 prosent en løsning på flyktningeproblemene etter Clintons fredsplan og Geneve-initiativet. Nå er denne støtten økt til 46 prosent. Flyktningeløsningen innebærer at flyktningene skal returnere til en palestinsk stat, emigrere til Europa, Australia eller Canada, eller returnere til Israel i det antallet den israelske regjeringen selv bestemmer. Nå støtter 69 prosent av palestinerne å erklære en endelig slutt på konflikten etter en forhandlingsløsning. I 2003 var det bare 42 prosent som gav en slik støtte, og 55 prosent var imot.  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

  Belastes neste mobilregning

  Hjertelig takk for din støtte!

  Belastes neste mobilregning

  Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

  Forrige artikkelNORSK HANDEL MED ISRAEL
  Neste artikkelØkte 19,6 prosent i 2004
  Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.