Sank med overraskende 0,6 prosent i januar

  Konsumprisindeksen for januar 2005 sank med 0,6 prosent, dobbelt så mye som analytikere hadde forventet. Nedgangen er den største på sju måneder og kan indikere at Israels Bank kommer til å senke rentene ytterligere når den skal ha møter om saken neste uke, skriver Jerusalem Post. Makroøkonom ved Leader & Co., Jonathan Katz, sier han er overrasket over nedgangen, som var kraftigere enn hans egne spådommer på 0,3 prosent. Katz mener det er to avgjørende faktorer for nedgangen. For det første sank prisene på klær dobbelt så mye som de pleier å gjøre i januar. Mens prisen på varene pleier å synke i snitt 5-6 prosent i en periode rett etter nyttår, kunne statistisk sentralbyrå i Israel (CBS) nylig fortelle at de sank med hele ti prosent. For det andre har prisene på boliger sunket med 0,7 prosent, noe som er mer enn forventet som konsekvens av den sterke shekel/dollar raten. I tillegg til Katz' to hovedpunkter, trekker Jerusalem Post også frem transportprisene som sank med 1,3 prosent, samt prisene på ferske grønnsaker som gikk ned med til sammen 2,5 prosent. CBS legger til at konsumprisindeksen økte 0,8 prosent i løpet av de siste tolv månedene, etter en økning på 1,2 prosent gjennom hele 2004. I ekstreme tilfeller vil fall i konsumprisindeksen føre til mindre etterspørsel, siden forbrukeren vil vente med å handle til ting har blitt billigere. Det er likevel ingen fare i Israel fordi fallet er for lavt til å ha noen særlig effekt, samt at det er normalt med nedgang for januar måned.

  Konsumprisindeksen for januar 2005 sank med 0,6 prosent, dobbelt så mye som analytikere hadde forventet. Nedgangen er den største på sju måneder og kan indikere at Israels Bank kommer til å senke rentene ytterligere når den skal ha møter om saken neste uke, skriver Jerusalem Post. Makroøkonom ved Leader & Co., Jonathan Katz, sier han er overrasket over nedgangen, som var kraftigere enn hans egne spådommer på 0,3 prosent. Katz mener det er to avgjørende faktorer for nedgangen. For det første sank prisene på klær dobbelt så mye som de pleier å gjøre i januar. Mens prisen på varene pleier å synke i snitt 5-6 prosent i en periode rett etter nyttår, kunne statistisk sentralbyrå i Israel (CBS) nylig fortelle at de sank med hele ti prosent. For det andre har prisene på boliger sunket med 0,7 prosent, noe som er mer enn forventet som konsekvens av den sterke shekel/dollar raten. I tillegg til Katz’ to hovedpunkter, trekker Jerusalem Post også frem transportprisene som sank med 1,3 prosent, samt prisene på ferske grønnsaker som gikk ned med til sammen 2,5 prosent. CBS legger til at konsumprisindeksen økte 0,8 prosent i løpet av de siste tolv månedene, etter en økning på 1,2 prosent gjennom hele 2004. I ekstreme tilfeller vil fall i konsumprisindeksen føre til mindre etterspørsel, siden forbrukeren vil vente med å handle til ting har blitt billigere. Det er likevel ingen fare i Israel fordi fallet er for lavt til å ha noen særlig effekt, samt at det er normalt med nedgang for januar måned.  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

  Belastes neste mobilregning

  Hjertelig takk for din støtte!

  Belastes neste mobilregning

  Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

  Ingen artikler å vise