Nye anonyme anklager mot IDF

  Organisasjonen Breaking the Silence, som samler israelske soldater og offiserer som er svært kritiske til landets krigføring, har utgitt en 112 siders rapport med anonyme vitnesbyrd fra flere titalls soldater fra operasjonen på Gaza-stripen i vinter. IDF blir anklaget for å ha brukt sivile palestinere til å gå inn i hus for å sjekke om […]

  Organisasjonen Breaking the Silence, som samler israelske soldater og offiserer som er svært kritiske til landets krigføring, har utgitt en 112 siders rapport med anonyme vitnesbyrd fra flere titalls soldater fra operasjonen på Gaza-stripen i vinter. IDF blir anklaget for å ha brukt sivile palestinere til å gå inn i hus for å sjekke om militante palestinere oppholdt seg der. Det blir også hevdet at IDF brukte overdreven ildkraft. – Vi rykket inn i Gaza på en måte som ble kalt «våt» entré. Det betød at vi skjøt i alle retninger, skjøt med det vi hadde: Stridsvogner, raketter, maskingevær. Vi var en ildkule som rykket framover. Ideen var å hindre at noen skulle kunne skyte mot oss, forteller en av soldatene, ifølge Dagsavisen. Praksisen med å bruke palestinske naboer som menneskelige skjold på jakt etter militante palestinere ble forbudt av israelsk høyesterett i år 2005. IDF tok i bruk stor ildkraft under operasjonen for å spare egne soldatliv. For alle land vil det til syvende og sist være viktigere å spare egne soldater enn å beskytte fiendens sivilbefolkning. – IDF beklager at en menneskerettighetsorganisasjon igjen presenterer en rapport som inneholder anonyme, generaliserte vitnesbyrd uten å sjekke detaljene eller deres troverdighet, og uten å gi IDF muligheten til å sjekke saken og svare [på anklagene] før offentliggjørelse, skriver IDFs talsmannskontor i en kommentar til Breaking the Silences siste rapport. Kort tid etter krigen kom liknende vitnesbyrd fra soldater fram i israelsk presse, også den gang fra anonyme kilder som delvis bygde på annenhånds informasjon. – Også denne gang bygger en betydelig andel av vitnesbyrdene på rykter og annenhånds informasjon. De fleste hendelsene er basert på anonyme vitnesbyrd som mangler identifiserende detaljer, og derfor er det ikke mulig å sjekke anklagene på en individuell basis på en måte som kunne tillate etterforskning, bekreftelse eller avkreftelse, skriver IDF. Den israelske hæren lover å undersøke alle anklagene fra Breaking the Silence som er så konkrete at de lar seg undersøke.

  Forrige artikkelNegev-bonde frikjent for drap på beduintyv
  Neste artikkelNye veiskilt
  Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

  Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

  Belastes neste mobilregning

  Hjertelig takk for din støtte!

  Belastes neste mobilregning

  Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

  Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.