Nye anonyme anklager mot IDF

  Organisasjonen Breaking the Silence, som samler israelske soldater og offiserer som er svært kritiske til landets krigføring, har utgitt en 112 siders rapport med anonyme vitnesbyrd fra flere titalls soldater fra operasjonen på Gaza-stripen i vinter. IDF blir anklaget for å ha brukt sivile palestinere til å gå inn i hus for å sjekke om militante palestinere oppholdt seg der. Det blir også hevdet at IDF brukte overdreven ildkraft. – Vi rykket inn i Gaza på en måte som ble kalt «våt» entré. Det betød at vi skjøt i alle retninger, skjøt med det vi hadde: Stridsvogner, raketter, maskingevær. Vi var en ildkule som rykket framover. Ideen var å hindre at noen skulle kunne skyte mot oss, forteller en av soldatene, ifølge Dagsavisen. Praksisen med å bruke palestinske naboer som menneskelige skjold på jakt etter militante palestinere ble forbudt av israelsk høyesterett i år 2005. IDF tok i bruk stor ildkraft under operasjonen for å spare egne soldatliv. For alle land vil det til syvende og sist være viktigere å spare egne soldater enn å beskytte fiendens sivilbefolkning. - IDF beklager at en menneskerettighetsorganisasjon igjen presenterer en rapport som inneholder anonyme, generaliserte vitnesbyrd uten å sjekke detaljene eller deres troverdighet, og uten å gi IDF muligheten til å sjekke saken og svare [på anklagene] før offentliggjørelse, skriver IDFs talsmannskontor i en kommentar til Breaking the Silences siste rapport. Kort tid etter krigen kom liknende vitnesbyrd fra soldater fram i israelsk presse, også den gang fra anonyme kilder som delvis bygde på annenhånds informasjon. - Også denne gang bygger en betydelig andel av vitnesbyrdene på rykter og annenhånds informasjon. De fleste hendelsene er basert på anonyme vitnesbyrd som mangler identifiserende detaljer, og derfor er det ikke mulig å sjekke anklagene på en individuell basis på en måte som kunne tillate etterforskning, bekreftelse eller avkreftelse, skriver IDF. Den israelske hæren lover å undersøke alle anklagene fra Breaking the Silence som er så konkrete at de lar seg undersøke.

  Organisasjonen Breaking the Silence, som samler israelske soldater og offiserer som er svært kritiske til landets krigføring, har utgitt en 112 siders rapport med anonyme vitnesbyrd fra flere titalls soldater fra operasjonen på Gaza-stripen i vinter. IDF blir anklaget for å ha brukt sivile palestinere til å gå inn i hus for å sjekke om militante palestinere oppholdt seg der. Det blir også hevdet at IDF brukte overdreven ildkraft. – Vi rykket inn i Gaza på en måte som ble kalt «våt» entré. Det betød at vi skjøt i alle retninger, skjøt med det vi hadde: Stridsvogner, raketter, maskingevær. Vi var en ildkule som rykket framover. Ideen var å hindre at noen skulle kunne skyte mot oss, forteller en av soldatene, ifølge Dagsavisen. Praksisen med å bruke palestinske naboer som menneskelige skjold på jakt etter militante palestinere ble forbudt av israelsk høyesterett i år 2005. IDF tok i bruk stor ildkraft under operasjonen for å spare egne soldatliv. For alle land vil det til syvende og sist være viktigere å spare egne soldater enn å beskytte fiendens sivilbefolkning. – IDF beklager at en menneskerettighetsorganisasjon igjen presenterer en rapport som inneholder anonyme, generaliserte vitnesbyrd uten å sjekke detaljene eller deres troverdighet, og uten å gi IDF muligheten til å sjekke saken og svare [på anklagene] før offentliggjørelse, skriver IDFs talsmannskontor i en kommentar til Breaking the Silences siste rapport. Kort tid etter krigen kom liknende vitnesbyrd fra soldater fram i israelsk presse, også den gang fra anonyme kilder som delvis bygde på annenhånds informasjon. – Også denne gang bygger en betydelig andel av vitnesbyrdene på rykter og annenhånds informasjon. De fleste hendelsene er basert på anonyme vitnesbyrd som mangler identifiserende detaljer, og derfor er det ikke mulig å sjekke anklagene på en individuell basis på en måte som kunne tillate etterforskning, bekreftelse eller avkreftelse, skriver IDF. Den israelske hæren lover å undersøke alle anklagene fra Breaking the Silence som er så konkrete at de lar seg undersøke.

  Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

  Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


  Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

  Forrige artikkelNegev-bonde frikjent for drap på beduintyv
  Neste artikkelNye veiskilt
  Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

  Ingen artikler å vise