Kvinner på Gaza-stripen lider under vold

  Studier viser at 77 prosent av Gazas kvinner lider under en eller annen form for vold i hjemmet. 52,3 prosent opplever fysisk vold, 14,6 prosent sier de blir seksuelt misbrukt, 67 prosent er utsatt for verbal vold og 71 prosent er offer for mental vold. – Politiet sier noen ganger til misbrukte kvinner at de […]

  Studier viser at 77 prosent av Gazas kvinner lider under en eller annen form for vold i hjemmet. 52,3 prosent opplever fysisk vold, 14,6 prosent sier de blir seksuelt misbrukt, 67 prosent er utsatt for verbal vold og 71 prosent er offer for mental vold. – Politiet sier noen ganger til misbrukte kvinner at de kan gå hjem igjen, fordi de har ikke tid til å høre på henne når de er opptatt av "viktigere" ting enn kvinnesaker, sier Huda Hamuda, som leder et forskningssenter som har forsket på kvinners situasjon på Gaza. Den israelske storavisen Yedioth Aharonoth har snakket med noen palestinske kvinner som ønsker å kjempe for sine rettigheter. 30 år gamle Nahala ble mentalt og fysisk misbrukt av sin mann i over ti år. Hun har lenge nektet å skille seg fra ham, av frykt for å bli utstøtt av samfunnet. For tre måneder siden orket hun imidlertid ikke mer og skilte seg. Som vanlig er på Gaza-stripen, for at kvinner ikke skal vurdere å skille seg, ble barna tatt fra henne. – Jeg gikk aldri til politiet for å klage på ham. Han truet med å drepe meg om jeg gjorde det. Jeg klaget ikke, og gikk ikke til hjelpeorganisasjonene, fordi jeg tror ikke at noen egentlig kunne ha hjulpet meg. Jeg var redd mannen min ville finne ut av det, forklarer hun. Nahala savner barna sine, men beskriver livet med sin mann som et "helvete på jord." Hun vil aldri tilbake til sin mann. En annen kvinne forteller at når mannen ikke har råd til å forsørge familien lar han frustrasjonen gå ut over kone og barn. – Jeg vurderer å sende datteren min ut av Gaza-stripen fordi hun ikke bruker hijab, forklarer en tredje kvinne. Hun frykter at hun skal bli misbrukt og sier kvinner har blitt brent med syre for å ikke bruke hodeplagget. Og selv når kvinner går på gaten iført hijaben som blir påtvunget dem, får de stygge blikk og kommentarer om kroppen deres, forklarer hun. I dag er det registrert 25 hjelpeorganisasjoner på Gaza-stripen som arbeider med kvinnesaker. Det har vært en økning i antallet de siste årene.

  Forrige artikkelAhmadinejad: – Vi vil ikke trygle Vesten
  Neste artikkelIran avdekker tredjegenerasjons sentrifuger
  Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

  Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

  Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

  Belastes neste mobilregning

  Hjertelig takk for din støtte!

  Belastes neste mobilregning

  Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

  Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no