Åpenhjertig iransk kvinne på israelsk tv

Den modige iranske kvinnen "Shaharanz" ble fredag intervjuet av israelsk fjernsyn om iranernes forhold til Israel og om atomsanksjonene.
Illustrasjon: Abedin Taherkenareh, EPA
Illustrasjon: Abedin Taherkenareh, EPA

Propagandaen mot Israel er intens i landet, forteller den 40 år gamle kvinnen til Kanal 2. Myndighetene besøker ofte landsbygdene og sprer propaganda om det «sionistene» angivelig gjør. Ifølge Shaharanz tror som regel innbyggerne på det de hører, fordi de ikke har annen informasjon tilgjengelig.

Kvinnen fortalte også at de internasjonale handelssanksjonene mot Teheran har null effekt på atomprogrammet og myndighetene. Det var folk i gata som merket økonomien smuldre. Mens hun gråt delte hun en opplevelse med en liten gutt som ikke hadde nok penger til å kjøpe grønnsaker.

– Spøker du med oss?
– Israel eksisterer ikke i Iran, lo Shaharanz.

Hun skal ha forsøkt å ringe sin israelske Facebook-venninne og kontaktet sentralbordet for å bli satt over. Men de sa at det ikke fantes noe retningsnummer til Israel og spurte om hun spøkte med dem.

Fraktet med busser
Tidligere på dagen var det massedemonstrasjon til støtte for palestinerne i den iranske hovedstaden, der blant annet president Mahmoud Ahmadinejad nok en gang kalte Israel for en «kreftsvulst». Menneskene som deltar blir fraktet med busser av myndighetene og har «ikke peiling på al Quds-dagen er for noe», hevdet hun.

– Jeg har tilgang på informasjon fra resten av verden og snakker om dette med vennene mine. Men de fleste menneskene er uvitende i forhold til hva som skjer. Regimet ønsker å holde oss alle i sjakk.

Kunne vært venner
På spørsmål om hva hun ønsket å si til israelerne hjemme i sofaen, svarte Shaharanz:

– Jeg hater dere ikke […] Mitt folks hoder har blitt fylt opp av meningsløshet.

Hun trodde også iranere og israelere ville like hverandre veldig godt, dersom de bare fikk en anledning til å bli kjent med hverandre.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise