Hamas tar i bruk skolebok uten Israel og Oslo

Hamas-regimets nye skolebok hevder dagens jøder ikke har noen kobling til Israel og at jødenes hellige skrifter Torah og Talmud er “fabrikerte”. Hamas bruker skoleboken til å fylle neste generasjon med sin militante ideologi, rapporterer New York Times.

Skjermdump fra New York Times 4. november 2013.
Skjermdump fra New York Times 4. november 2013.

Ifølge journalistene Fares Akram og Jodi Rudoren i New York Times har Hamas-regimet på Gaza-stripen denne høsten tatt i bruk en egenprodusert skolebok for første gang etter at de tok makten i et blodig kupp i 2007. Hittil har Hamas brukt pensumet som er godkjent av de Fatah-kontrollerte palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah (PA).

Den nye skoleboken brukes av 55.000 skoleelever i åttende, niende og tiende klasse, som en obligatorisk del av faget “nasjonal utdanning”.

Her er hva New York Times skriver om boken i kortform.

  • Anerkjenner ikke det moderne Israel.
  • Nevner ikke Oslo-avtalene, som PLO inngikk med Israel på 1990-tallet.
  • Hevder jødenes Torah og Talmud er “fabrikerte”.
  • Fremstiller zionisme som en rasistisk bevegelse, med mål om å drive arabere ut av hele området fra Nilen i Afrika til Eufrat i Irak, Syria og Tyrkia.
  • Definerer “Palestina” som en stat for muslimer i området fra Jordan-elven til Middelhavet. På listen over palestinske byer finner man Haifa, Beersheba og Akko, som alle ligger innenfor våpenhvilelinjene fra 1949.
  • Avviser jødenes historiske tilknytning til området. “Jødene og zionistbevegelsen er ikke knyttet til Israel, fordi Israels sønner [som levde i gammel tid] er en nasjon som er blitt utryddet.”
  • Overdriver Hamas-regimets suksess i konflikten med Israel i november 2012. “Tre millioner zionister gikk under bakke i åtte dager.”

Akram rapporterer fra et klasserom i Gaza, hvor en gutt slår fast at Vestmuren er muslimsk eiendom. “Al Buraq veggen er islamsk eiendom,” sier han, og bruker det muslimske navnet på Vestmuren/ Klagemuren. Elevene sier et enstemmig ja i at de vil boikotte jøder, slik som araberne i Hebron gjorde før massakren mot jødene i byen i 1929.

 

Dobbeltspill

– Palestinerne har utviklet et system for lureri – til engelsk-språklige selger de én historie, og til seg selv forteller de en annen historie, kommenterer Yosef Kuperwasser, en israeler som følger med i palestinsk intern kommunikasjon.

– Dersom du ønsker virkelig fred, må det baseres på en virkelig endring i denne hatkulturen, legger han til.

På Gaza-stripen er det 465.000 skoleelever. UNRWA driver 250 skoler fra første til niende klasse. Hamas-regimet driver 400 skoler, i tillegg er det 46 privatskoler. Både UNRWA og Hamas bruker i utgangspunktet pensumet til PA, men Hamas har også egne program – og nå altså minst én egen pensumbok.

Forrige artikkelMyter og fakta om palestinske kristne
Neste artikkel– Jerusalem er ikke et forhandlingsspørsmål
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.