Al Aqsa-predikant dømt til åtte måneders fengsel

Sjeik Abu Sara oppmuntret til vold mot jøder i den viktigste moskéen i Jerusalem.

Sjeik Omar Abu Sara da han talte i Al Aqsa-moskeen. (Foto: skjermdump YouTube/MEMRI)
Sjeik Omar Abu Sara da han talte i Al Aqsa-moskeen. (Foto: skjermdump YouTube/MEMRI)

Forhørsretten i Jerusalem dømte i forrige uke en islamsk predikant til åtte måneders fengsel for rasisme og oppmuntring til vold i en preken, forteller Times of Israel. Sjeik Omar Abu Sara holdt en preken i Al Aqsa-moskeen på Tempelhøyden i november 2015. Prekenen ble filmet og lastet opp på YouTube. I talen sammenlignet han jøder med griser og apekatter. Sterke ord brukes for å beskrive hvordan jødene er onde og korrupte. I tillegg oppfordret han tilbedere i moskéen til å begå voldshandlinger mot jøder. Det kommer tydelig fram i videoen at han mener jøder må drepes.

Dommer Shmuel Herbst sa i retten at han ser på siktede i saken og ser en mann, mens Abu Sara ser på dommeren og ser en apekatt eller gris som burde bli drept uten nåde.

Abu Sara sa til sitt forsvar at prekenens fokus var religiøs undervisning. Han hevdet at han ikke mente å være rasistisk og at han bare siterte vers fra Koranen. Han hevdet å gi et innblikk i hvordan fremtiden ser ut når profeten Muhammad kommer, ikke gi en oppfordring til handling. Retten avviste disse påstandene da dommerne mente at mesteparten av prekenen var Abu Saras påfunn. Videre sa dommerne at sjeiken burde ha visst at ordene hans kunne bli tolket som en oppfordring til vold mot jøder.

Retten tok ytringsfriheten med i betraktning, men avgjorde at oppfordring til vold og rasisme strider med andres grunnleggende rettigheter og er derfor ikke gyldig. I tillegg viste Abu Sara ikke tegn på at han angrer på sine handlinger eller betrakter dem som skadelige. Derfor fikk han åtte måneders fengsel og seks måneders betinget dom om han begår lignende lovbrudd i løpet av tre år.

Forrige artikkelSyria anklager Israel for å true hele regionen
Neste artikkelIsraelske sikkerhetsstyrker arresterte ettersøkte palestinere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.