Brende reagerer kraftig på at norsk-støttet senter er oppkalt etter terrorist

Nå krever norske myndigheter tilbake pengene de har brukt på ungdomssenteret.
Børge Brende signerte en ny samarbeidsavtale med Israel. (Foto: UD)
Børge Brende reagerer sterkt på avsløringen til Palestinian Media Watch. (Foto: UD)

Fredag ble det kjent at et palestinsk ungdomssenter som Norge har vært med og bidratt økonomisk til, er oppkalt etter terroristen Dalal Mughrabi. Hun ledet et terrorangrep i 1978 som kostet 37 mennesker livet. Tolv av ofrene var barn. Siden Norge har vært en av bidragsyterne til ungdomssenteret, er emblemet til norske myndigheter godt synlig ved inngangspartiet til det omstridte bygget.

– Glorifisering av terrorangrep er fullstendig uakseptabelt. Jeg tar på det sterkeste avstand fra at institusjoner på denne måten tar navn etter personer som har deltatt i terrorhandlinger. Dette er noe Norge ikke aksepterer å bli assosiert med, og det er uholdbart at norske bistandsmidler går til slike formål, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding fra Utenriksdepartementet fredag kveld.

Det var den israelske vaktbikkjen Palestinian Media Watch (PMW) som først omtalte det groteske navnevalget i en artikkel publisert fredag 26. mai.

Det skal være den palestinske ikke-statlige organisasjonen Women’s Technical Affairs Committee (WTAC) som har oppkalt senteret etter en av de verste terroristene i moderne tid. Ifølge PMW skal senteret også brukes til å lære ungdommer om det de selv omtaler som kampen til “martyren” Dalal Mughrabi.

Senteret har mottatt norske bistandsmidler via den palestinske valgkommisjonen og organisasjonen UN Women. Formålet har vært å fremme kvinners deltakelse i valg.

Utenriksdepartementet skriver i pressemeldingen at det var først etter at den norske støtten var avsluttet at det ble kjent at senteret tok navnet etter Dalal Mughrabi. Verken norske myndigheter eller FN var konsultert på forhånd eller invitert til åpningen av senteret i forrige uke. UD reagerte umiddelbart da saken ble gjort kjent.

– Vi har bedt om at logoen til det norske representasjonskontoret blir tatt av bygningen umiddelbart, og at midlene som har gått til senteret blir tilbakebetalt. Det vil ikke bli inngått nye avtaler med verken valgkommisjonen eller UN Women i palestinske områder før de har tilfredsstillende prosedyrer på plass som sikrer at slikt ikke skjer igjen, skriver utenriksministeren på regjeringens nettside.

Å hylle terrorister på denne måten er ikke uvanlig i det palestinske samfunnet. Fra før har de palestinske selvstyremyndighetene oppkalt tre skoler etter Mughrabi. Palestinernes president Mahmoud Abbas har også oppkalt et datasenter etter den kvinnelige terroristen og hatt markeringer på fødselsdatoen hennes.

Palestinske ungdommer foran det nye ungdomssenteret oppkalt etter en av tidenes verste terrorister. Nede til venstre er emblemet til den norske regjeringen synlig. Norge er en av dem som står bak opprettelsen av senteret. (Foto: Palestinian Media Watch)
Palestinske ungdommer foran det nye ungdomssenteret oppkalt etter en av tidenes verste terrorister. Nede til venstre er emblemet til den norske regjeringen synlig. Norge er en av dem som står bak opprettelsen av senteret. (Foto: Palestinian Media Watch)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise