Palestina

Palestina Historie bilde

Palestina er en geografisk betegnelse på et område langs østbredden av Middelhavet, først og fremst området mellom havet og Jordan-elven. Området består i dag av Israel, Vestbredden og Gaza-stripen.  

Palestina historie

Uttrykket Palestina (arabisk: Filastin) ble første gang brukt av den joniske historikeren Herodot omkring fem hundre år før vår tidsregning. Det blir antatt at uttrykket var knyttet til folkeslaget som i Israels historie blir kalt filisterne, og som forsvant omkring på samme tid. Etter at romerne slo ned det tredje jødiske opprøret mot okkupasjonen av Judea, omdømte romerne Judea til Syria Palaestina og Jerusalem til Aelia Capitolina som et propagandatiltak for å bryte den jødiske koblingen til landet og hovedstaden.


parter

I oldtiden var landområdet Palestina klemt mellom imperier som assyrere, babylonere og persere i øst og egyptere i vest.


Palestina religion

I oldtiden var landområdet Palestina klemt mellom imperier som assyrere, babylonere og persere i øst og egyptere i vest. I dette området lå kongerikene Israel og Juda i det siste årtusen f. Kr. Her ble jødedommen født, og siden den gang har det vært sammenhengende jødisk tilstedeværelse i området. Kristne ble i flertall fire eller fem hundre år etter Kristus. Etter muslimenes erobring av området på 600-tallet ble det flertallets religion fra omkring slutten av 1100-tallet og frem til jødisk innvandring på 1900-tallet.

Palestina språk

Som et viktig møtepunkt mellom Afrika, Asia og Europa har befolkningen i landområdet Palestina historisk sett hatt mange og skiftende språk etter hvilket imperium som dominerte området. Med muslimenes erobring på 600-tallet ble arabisk etterhvert det dominerende språket, men språk som arameisk, hebraisk, armensk levde videre. Arabisk er det offisielle språk i de palestinske selvstyremyndighetene.  

Palestina kart


geografi kart

Med dagens moderne statsdannelser ligger landområdet Palestina omgitt av Libanon og Syria i nord, Jordan i øst og Egypt i sør.


Med dagens moderne statsdannelser ligger landområdet Palestina omgitt av Libanon og Syria i nord, Jordan i øst og Egypt i sør.

Dette kartet viser Judea-provinsen i det romerske riket i det første århundret. Det jødiske folket har sitt navn fra Juda/ Judea, og allerede før romerne okkuperte landet hadde det vært tidlige israelittiske og jødiske statsdannelser i området i mange århundrer.

Byer i Palestina

Noen av de eldste byene vi kjenner til i historien ligger i landområdet Palestina. Jeriko er kjent som den første byen Israels folk inntok etter at de krysset Jordan-elven, men hadde en historie flere tusen år før den tid. De mest folkerike byer administrert av de palestinske selvstyremyndighetene i dag er Gaza by, Hebron på Vestbredden, Khan Yunis, Jabalia og Rafah på Gaza-stripen og Nablus på Vestbredden. Alle disse byene i Palestina har over 100.000 innbyggere, Gaza by over en halv million innbyggere. 


tall

Alle disse byene i Palestina har over 100.000 innbyggere, Gaza by over en halv million innbyggere.


Palestina idag

Gaza-stripen har til sammen omkring to millioner innbyggere, Vestbredden omkring tre millioner. Helt siden 2007 har Palestina de-facto vært delt i to. Hamas-bevegelsen har full kontroll på Gaza-stripen, mens Fatah-bevegelsen styrer palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden. Palestina har idag to presidenter, to statsministre, en lovgivning ute av funksjon og har vært ute av stand til å avholde valg. Palestina oppfyller dermed ikke folkerettens betingelser for å bli anerkjent som en stat. President for PA er Mahmoud Abbas.

Palestina flagg

Det palestinske flagget har tre horisontale striper i sort, hvit og grønn, med en rød trekant liggende over til venstre på flagget. Flagget ble tatt i bruk av PLO (Palestinian Liberation Organization) i mai 1964, og siden av «Staten Palestina». Flagget ligner svært mye på flagget til Jordan og Vest-Sahara, som alle henter inspirasjon fra det arabiske opprøret mot det osmanske riket under første verdenskrig.

Palestina valuta

Frem til 1918 var Palestina del av Det osmanske riket, og osmansk lira var i bruk. Britenes militære administrasjon brukte først egyptiske pund. I 1927 innførte britene palestinske pund, som hadde påtegning på arabisk, engelsk og hebraisk. Under jordansk og egyptisk okkupasjon brukte palestinerne jordansk og egyptisk valuta, mens de nå bruker israelske shekel.


fakta

Frem til 1918 var Palestina del av Det osmanske riket, og osmansk lira var i bruk.


Fri Palestina

En palestinsk nasjonalbevegelse vokste fram etter første verdenskrig, fra 1960-tallet representert ved PLO. Slagordet «Fri Palestina» kan bety et krav om opphør av israelsk okkupasjon av Vestbredden, men betyr også for mange dominerende palestinske partier og politikere et krav om at hele Israel forsvinner og at det som i dag er en jødisk stat blir arabisk og muslimsk.

Les mer om Israel-Palestina konflikten