Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

En mislykket stat

Efraim Inbar er professor i politiske studier ved Bar-Ilan-universitetet og direktør for Begin-Sadat senter for strategiske studier. I Jerusalem Post for 3. juli 2005 skriver han hvilken utvikling han finner mest sannsynlig i de palestinske områdene generelt og Gaza spesielt i tiden etter at Israel har trukket seg ut av Gaza. Her er noen punkter, fritt gjengitt.

Efraim Inbar er professor i politiske studier ved Bar-Ilan-universitetet og direktør for Begin-Sadat senter for strategiske studier. I Jerusalem Post for 3. juli 2005 skriver han hvilken utvikling han finner mest sannsynlig i de palestinske områdene generelt og Gaza spesielt i tiden etter at Israel har trukket seg ut av Gaza. Her er noen punkter, fritt gjengitt.

Det er utrolig å se utenlandske politikere, diplomater og medier som nekter å innse faktum: Det palestinske styret er på vei mot fiasko, uten mulighet for noen meningsfull fredsprosess med Israel.

Arven fra Arafat
Arafat styrte ved hjelp av en splitt-og-hersk-taktikk. Under seg hadde han en rekke ledere som ikke hadde klart definert myndighet og derfor var i stadige konflikter. Noen av dem kontrollerte også hver sine militser. Arafat styrte ved å gi makt, jobber og penger til de ulike personene og gruppene. Han passet hele tiden på at ingen ble for sterk. Dette førte til kaos, en situasjon uten lov og orden.

Abbas mislykkes
Abbas ble valgt i januar 2005 til å etterfølge Arafat. Han har forsøkt å innlemme de ulike militsene i sine offisielle sikkerhetsstyrker. Det har lykkes bare til en viss grad. Det har ikke lykkes ham å få utpekt nye, lojale offiserer. Det er derfor fremdeles sterke konflikter, som noen ganger går over i væpnede konfrontasjoner mellom de ulike gruppene.

Abbas har forsøkt å redusere terroren ved hjelp av en våpenhvileavtale med militsene. Men når antallet terrorangrep i Israel har gått drastisk ned, er det først og fremst på grunn av Israels forsvarstiltak og at den palestinske befolkningen er lei av volden. De palestinske militsene, også flere av dem som har inngått avtale med Abbas, har økt sine forsøke på angrep i Israel de siste månedene.

Krise
Kaoset og lovløsheten i det palestinske området umuliggjør noen stor økonomisk vekst. Det er faktisk så galt at det er vanskelig for det internasjonale samfunnet å få fram hjelp til palestinere.

Hamas er en organisasjon av islamister. Den driver terror mot Israel. Men innad i det palestinske samfunnet er den positivt oppfattet på mange måter: Ledelsen framstår som ukorrupt, i sterk motsetning til Abbas’ folk. Hamas bidrar også med sosial, medisinsk og økonomisk hjelp til mange palestinere.

Hamas gjorde det meget bra ved kommunevalget nå i vår. Meningsmålinger tyder på at ca. 1/3 støtter Hamas. I allianse med andre grupper kan Hamas få sterk innflytelse etter valget (som skulle ha vært nå i juli, men foreløpig er utsatt).

Tilbaketrekningen
Israel skal snart trekke seg ut av Gaza. Det er ventet å skape nye, store problemer i det palestinske samfunnet. Hamas står enda sterkere i Gaza enn på Vestbredden. Mange frykter for at det blir væpnet kamp mellom palestinere om de eiendommene israelerne etterlater seg. Det er fare for at Hamas vil sikre seg økt kontroll og innflytelse.

At Abbas’ regjering ikke har enerett på militær maktbruk (slik regjeringen har i alle seriøse stater), fører dessverre til at det neppe er mulig med noen fred mellom Israel og palestinerne, og at det heller ikke kan bli ordentlige forhold innad i det palestinske samfunnet.

Relatert artikkel:
Den store illusjonen

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart