Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

ABBAS I WASHINGTON:

Den amerikanske administrasjonen går i prinsippet imot at væpnede grupper skal delta i valg, men vil ikke presse PA til å holde Hamas utenfor det kommende valget til lovgivende forsamling.

Den amerikanske administrasjonen går i prinsippet imot at væpnede grupper skal delta i valg, men vil ikke presse PA til å holde Hamas utenfor det kommende valget til lovgivende forsamling.

George W. Bush tok opp avvæpning av Hamas på møtet mellom den amerikanske presidenten og PA-formann Mahmoud Abbas torsdag, men «han presset ikke Abbas», sier palestinske kilder til Ha’aretz.

Etter møtet slo Abbas fast at han ikke vil nekte noen palestinske grupper å stille til valg. Bush er forsiktig med å presse Abbas før valget i januar, forklarer offisielle amerikanske kilder.

– PA må vinne tillit
På pressekonferansen etter møtet gikk Bush ut mot de væpnede gruppene som skaper anarki i de palestinsk-kontrollerte områdene.

– Veien fremover må begynne med å konfrontere den trussel som væpnede grupper utgjør mot et genuint demokratisk Palestina, sa Bush. «PA må vinne tillit hos sine naboer ved å forkaste og bekjempe terror.»

Tidligere har Bush brukt uttrykket «terrorgrupper» når han har referert til Hamas og andre væpnede palestinske organisasjoner, påpeker Nathan Guttman, reporter i Jerusalem Post.

Abbas svarte at PA har gjort tiltak, og påpekte at Israel ikke har oppfyllt sine forpliktelser etter veikartet.

– Israel har ikke stanset byggingen i bosetninger, ikke stanset bygging av sikkerhetgjerdet eller flyttet veisperringer på Vestbredden, sa Abbas. Bush sa seg enig i at Israel «må fjerne illegale utposter og stanse utvidelse av bosetninger».

USAs president vil ikke sette noen stram tidsfrist for etableringen av en palestinsk stat. Selv om han tror «målet er nærmere», kan ikke Bush love en etablering i sin presidentperiode. Dette var en skuffelse for palestinerne, skriver Ha’aretz.

Palestinerne fornøyde
Men andre av Bushs kommentar vekket glede på palestinsk side, først og fremst kommentarene om bosetningene på Vestbredden. Kildene som Ha’aretz gjengir er også glade for hans løfter om støtte til økonomisk rehabilitering på Gaza-stripen. Bush sa at Israel ikke måtte gjøre noe som «går imot forpliktelsene i veikartet», de må gjøre tiltak som forbedrer palestinernes livssituasjon og sikkerhetsgjerdet «må være en sikkerhetsbarriere, og ikke en politisk barriere».

Bush gav mye skryt til PA-formann Mahmoud Abba under pressekonferansen. Han sa at Abbas har valgt «fredens vei».

– Bush sa ingenting nytt
Israelske tjenestemenn er «moderat fornøyd» med møtet mellom Bush og Abbas i Washington.

– Det var ingen overraskelser i Bush uttalelser, sier en tjenestemann ved den israelske statsministerens kontor. I Jerusalem blir kravene til Israel tatt med ro, i hvert fall blant støttespillerne til statsminister Ariel Sharon.

– Presset kommer til å fortsette å være på palestinerne. De må bekjempe terror som første skritt, sier kilden til Ha’aretz.

Fra Israels side blir det også påpekt at Bush ikke kritiserte Israels militære aksjoner mot terrorisme etter tilbaketrekningen i august.

– På grunn av adskillelsesplanen aksepterer amerikanerne at vi svarer «mye tøffere» på terror, sier en sentral regjeringskilde.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart