Maktkampen mellom Abbas og Hamas

Khaled Abu Toameh er arabisk muslim og fast reporter i Jerusalem Post. I og med at han kan arabisk og har et stort kontaktnett, er han i stand til å skrive mer enn vanlig innsiktsfullt om det som skjer i de palestinske områdene. Det følgende bygger på en artikkel han hadde 22. desember 2006.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Khaled Abu Toameh er arabisk muslim og fast reporter i Jerusalem Post. I og med at han kan arabisk og har et stort kontaktnett, er han i stand til å skrive mer enn vanlig innsiktsfullt om det som skjer i de palestinske områdene. Det følgende bygger på en artikkel han hadde 22. desember 2006.

Svakhet som argument
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som er Arafats etterfølger som leder av Fatah-partiet, har i lengre tid forklart at hans styrker har vært for svake til å stanse terrorangrep (i form av raketter fra Gaza, selvmordsbombere m.m.). Av samme grunn har han heller ikke kunnet opprettholde lov og orden.
Arafat fulgte akkurat samme oppskrift. Han sa at det ikke var mulig for ham å stanse terror og/eller holde lov og orden.

Sterke nok når det gjelder
Men nå har Abbas vist akkurat det somme som Arafat gjorde: Når hans egen stilling er truet, har han styrke nok. I trefningene mellom Fatah og Hamas de siste ukene har Abbas vist at han har tusener av lojale kjempere som ikke er redde for å gå løs på Hamas, verken i Gaza eller på Vestbredden.

Slik var Arafat også. Han sa at han ikke kunne stanse terror. Men når det skjedde noe som han opplevde som en utfordring av sin egen stilling, eller når terror kunne føre til at USA eller EU kuttet pengestøtte, kunne han slå ned på Hamas og Islamsk Jihad, og gjorde det.

Tilbake til Abbas: Etter fredagsbønnen i Ramallah 22. desember forsøkte Hamas-tilhengere å gjennomføre en fredelig marsj. Men Abbas gav hundrevis av soldater ordre om å stanse demonstrasjonen uansett. Resultatet var over 30 skadde, 3 av dem alvorlig.

Kampanje for å felle Hamas-regjeringen
Helt siden Hamas vant valget, har Abbas og hans Fatah-parti ført en hard kampanje for å velte Ismail Haniyehs regjering. Abbas har ansatt en stor gruppe rådgivere og talsmenn som skal undergrave Hamas’ troverdighet overfor den palestinske befolkningen. Tiervis av millioner dollar som kunne vært brukt til å betale de offentlig ansatte, blir brukt på denne kampanjen. Et av Abbas’ beste argumenter er den boikotten av Hamas-styret som både USA, EU og Israel har satt i verk.

Abbas forsøkte å få Hamas til å gå med på en samlingsregjering hvor den gav opp kontrollen over viktige departementer. Da Hamas nektet å gå med på det, brukte Abbas det som påskudd for å sette i gang demonstrasjoner som til dels har vært voldelige.

Nyvalg?
Abbas har foreslått nyvalg av både parlament og president. Hamas har sagt nei. Og dersom det skulle bli et slikt valg, er det ikke opplagt hvordan det ville gå. Meningsmålinger viser at stadig flere reagerer på Abbas’ arbeid for å felle en demokratisk valgt regjering.

Hamas har vist at det vil holde på makten og om nødvendig slåss til siste mann. Titusener av Abbas’ politifolk og Fatah-soldater klarte ikke å knuse Hamas lille (tiny) milits, skriver Abu Toameh. “Det var et kuppforsøk som mislyktes,” sier en av rådgiverne til statsminister Haniyeh.

 

 

Dersom du ikke ser kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise