Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Hvor er bilene våre?

Palestinske sikkerhetsstyrker har et noe uvanlig syn på lov og rett, mener Uri Elitzur.

Palestinske sikkerhetsstyrker har et noe uvanlig syn på lov og rett, mener Uri Elitzur.

I en nyhetsrapport den siste uken har palestinske sikkerhetsstyrker erklært at de har konfiskert 180 stjålne israelske kjøretøyer. For en israeler desperat etter fredstegn kan dette fort bli tolket som at PA-formann Mahmoud Abbas endelig har begynt å opprettholde lov og orden.

Men en slik beslutning blir gjerne svært forhastet. For hva mener de egentlig med at de har «konfiskert» bilene? Hva ville ikke for eksempel en sveitsisk politisjef gjøre dersom noen av hans menn fikk has på en bil stjålet fra Italia? Naturligvis returnere den til de rettmessige italienske eierne. Men PAs styrker «konfiskerer» altså det de får tak i.

Med andre ord: Palestinske sikkerhetsstyrker har gått tom for kjøretøy, og har heller ikke penger til nye. Dermed blir stjålne biler «konfiskert» fra tyvene som selv stjal dem (eller av dem som kjøpte dem av dem), for å brukes av palestinske polititjenestemenn.

Ikke for å være smålig, i en tid der vår statsminister fører meningsfulle samtaler med palestinsk lederskap, men vil vi noen gang få alle disse bilene tilbake? Dersom palestinsk politi klarte å konfiskere 180 kjøretøy på én uke, må det bety at det finnes tusenvis av stjålne israelske biler der ute som enda ikke har blitt tatt hånd om.

Et poeng er jo at uansett hvor du er i verden, vil en offentlig godkjennelse av bilen være nødvendig for å kunne motta nummerskilt. Så hva sier da en palestiner når han kommer til et offentlig palestinsk kontor med en stjålet israelsk bil?

Jeg er redd han forteller sannheten. «Hei, jeg har stjålet en israelsk bil. Hvor mye må jeg betale for å få den registrert som et palestinsk kjøretøy?» Saksbehandleren gir han deretter sine gratulasjoner. «Bare fyll ut skjemaene du, så ordner det seg. Tross alt må vi ha orden her. Men det kan være du blir avkrevd en liten sum for jobben. Lykke til!»

Jeg føler meg sikker på at det er faste prosedyrer for slike ting fra palestinske myndigheters side. Tross alt klarte man lett å spore opp bilen til Shas’ åndelige leder Ovadia Yosef i løpet av få timer, da en amatørtyv stjal bilen hans ved en feiltakelse. Med andre ord har denne bilen sannsynligvis blitt godkjent og registrert også av palestinske myndigheter. Og tyvene får selvfølgelig bøter. For alt er i orden med systemet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart