Rolig på Vestbredden

Reporteren Khaled Abu Toameh, som er palestinsk muslim, skriver i Jerusalem Post fra Ramallah 7. januar 2009 om hvorfor Vestbredden er rolig nå under krigen i Gaza. Det har vært demonstrasjoner mot Israel som en ”nazistat”, og man har krevd at araberne skal bryte forbindelsene med Israel og at Fatah og Hamas skal samarbeide. Men butikkene har ikke vært stengt. Og folk flest overså demonstrasjonen. Det har ikke vært noen nevneverdig vold mot israelske soldater eller bosettere.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Folk i Gaza og på Vestbredden har ikke hatt mye med hverandre å gjøre tidligere heller. Selv da de kunne reise fritt, var det ikke så mye kontakt. Palestinere fra Gaza har beskyldt palestinere fra Vestbredden for å ”se ned på” dem. Da Arafat forsøkte å bruke politifolk fra Gaza på Vestbredden, var det så sterke protester at han måtte sende dem tilbake.

Det har faktisk vært mest protester blant araberne i selve Israel og i Jerusalem (som Israel kontrollerer). På Vestbredden har det palestinske styret (PA under Abbas) forbudt demonstrasjoner til støtte for Hamas. Sikkerhetsstyrker fra PA har forhindret at demonstranter fikk komme i nærheten av israelske soldater eller bosettere.

Roen på Vestbredden henger også sammen med at noen palestinere legger skylden på Hamas for krigen. Hamas ville ikke forlenge våpenhvilen og gruppen fortsatte å skyte raketter mot Israel.

Folk på Vestbredden ser hvordan situasjonen er. Deres egen økonomi er sterkt forbedret de siste to årene. Mens da Hamas fikk kontroll over Gaza, førte det til dårligere forhold der på nesten alle felter.

De harde metodene israelerne bruker på Gaza-stripen sender også det budskapet til palestinerne på Vestbredden at nå er det ikke tiden for å tulle med israelerne. De ser også at de arabiske landene bryr seg lite om det som skjer i Gaza, men i mange tilfeller nærmest støtter Israel.

Men alle palestinere føler sterkt i en situasjon hvor mange palestinere blir drept, og noen slags fredsforhandlinger med Israel akkurat nå er ikke aktuelt.

 

Forrige artikkelStøttemarkeringen for Israel 8. jan. 2009
Neste artikkelNorge må støtte Israels rettferdige kamp
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no