– Palestinske myndigheter betaler Hamas-soldater

Internasjonal bistand til de Fatah-kontrollerte selvstyremyndighetene i Ramallah (PA) går indirekte til å lønne tusenvis av medlemmer av den væpnede Hamas-styrken “Executive Force”.

Internasjonal bistand til de Fatah-kontrollerte selvstyremyndighetene i Ramallah (PA) går indirekte til å lønne tusenvis av medlemmer av den væpnede Hamas-styrken “Executive Force”.

Det er ikke tilfelle at PA bare lønner offentlig ansatte som ikke vil samarbeide med Hamas-regimet på Gaza-stripen. PA overfører hver måned ca. 850 millioner kroner til Gaza-stripen. En del av disse pengene går til tjenestemenn og offiserer i sikkerhetsapparatet til Hamas, skriver Dan Diker og Khaled Abu Tomaeh i en artikkel fra slutten av januar 2009. En fremstående tjenestemann i de palestinske myndighetene bekreftet dette i et møte med Diker og Toameh så sent som 7. desember 2008.

Lønnsutbetalingene fra PA til Hamas-soldater begynte våren 2007, etter at Hamas og Fatah inngikk avtale om en samlingsregjering. Tre måneder senere brøt samlingsregjeringen sammen og det brøt ut full væpnet konflikt mellom Hamas og Fatah på Gaza-stripen. Likevel har Fatah-regjeringen på Gaza-stripen, i følge Diker og Tomaeh, fortsatt å utbetale lønninger til en væpnet Hamas-styrke på mellom 6.000 og 12.000 mann.

– Dette blir ignorert av vestlige diplomater, skriver Diker og Tomaeh.

Forfatterne
Dan Diker er direktør for Institute for Comtemporary Affairs ved Jerusalem Center for Public Affairs. Khaled Abu Toameh er journalist for Jerusalem Post og en rekke utenlandske TV-stasjoner og aviser. Diker og Toameh skriver sammen på en bok om fredsprosessen i Midtøsten.

Advarer mot å stole på Fatah
I artikkelen hvor det kommer frem opplysninger om lønnsutbetalinger fra PA til Hamas-soldater, drøfter forfatterne mulighetene for Fatah til å gjenoppta kontrollen på Gaza-stripen. Diker og Toameh advarer USA og andre vestlige land mot å “blindt stole” på Fatah når det gjelder sikkerhetsordninger og gjenoppbygging på Gaza-stripen.

For det første er PAs profesjonelle sikkerhetstjenester svake i forhold til Hamas, i tillegg mangler de en sentral ledelse som medlemmene lojalt vil følge ordrene til. For det andre har Fatah-ledere helt siden Oslo-prosessen på begynnelsen av 1990-tallet gjort stor personlig fortjeneste på internasjonal bistand. Mohammed Dahlan er en av disse, som skal ha opparbeidet seg en personlig formue på over 800 millioner kroner. Dette er bemerkelsesverdig, skriver forfatterne, fordi Dahlan har tilbrakt det meste av sitt liv “rundt flyktningeleirer i Gaza, israelske fengsler og sikkerhetsinstallasjoner til Fatah”.

– Korrupte og brutale krigsherrer, gjenger og militser må ikke lenger få lov til å undergrave det nasjonale prosjektet til palestinerne mens de får beskyttelse, privilegier og makt fra en USA-støttet palestinsk selvstyremyndighet, avslutter Diker og Toameh.

Relaterte artikler
Palestinere er skeptiske til norsk bistand (NRK)
I 2008 publiserte Forskingsstiftelsen Fafo en undersøkelse som viste at to tredeler av palestinerne mener internasjonal bistand fører til mer konflikt mellom Hamas og Fatah. Flertallet av deltakerne i undersøkelsen mente også at bistanden havner hos mennesker som er korrupte.

 

Forrige artikkelTenk på MIFF når du spiller hos Norsk Tipping
Neste artikkelKhamenei: – Israel er en kreftsvulst
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.