PA blokkerer økonomisk framgang på Vestbredden

Tony Blair (tidligere britisk statsminister, nå Midtøsten-utsending) har nylig sagt at israelerne har gjennomført positive tiltak de siste månedene.

Det gjelder ikke minst at de har fjernet en del av veisperringene og kontrollpostene. Det har gjort at palestinerne har større bevegelsesfrihet, og det har lettet det økonomiske livet. – Når israelerne har kunnet redusere kontrollen, er det fordi palestinske sikkerhetsstyrker har gjennomført bedre tiltak mot terror.
Et annet tiltak er at krysningspunktet mellom Vestbredden og Jordan, Allenby-brua, nå er åpen hele døgnet. Det gjør det lettere med handel mellom Vestbredden og Jordan.

Men det er blitt mindre ut av planene enn statsminister Netanyahu hadde tenkt. Grunnen er at de palestinske myndighetene nekter å samarbeide. De frykter at en for stor økonomisk framgang vil redusere behovet for politiske forhandlinger. Så nå går all kontakt i økonomiske saker mellom de israelske og palestinske topplederne via Tony Blair, det er ikke lenger direkte forhandlinger på regjeringsplan.

Dette er en av grunnene til at det hittil ikke er blitt noe av flere planlagte tiltak. Blant dem er tre industrisoner: En sone i Betlehem for lett industri (finansiert av Frankrike), en stor sone ved Jenin (betalt av Tyskland) og en sone for industriprodukter fra landbruket ved Jeriko (betalt av Japan). Forhåpentligvis vil det bli mulig å få gode tiltak i gang uavhengig av hvordan det går med de politiske forhandlingene.

Kilder: En artikkel av Barak David på haaretz.com 9. juli 2009 og en artikkel på jpost.com, skrevet av jpost.com staff, 13. juli 2009.

 

Forrige artikkelEn jødisk stat vil bli mål for terror
Neste artikkelSvineinfluensaens første dødsoffer i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no