Ingen plass til Israel på kartene

Israel eller “den grønne linje” får ingen plass på kartene som benyttes av de palestinske selvstyremyndighetene. Offisielle barneprogrammer på TV fremstiller det stadig som om hele landet tilhører palestinerne.

President Barack Obama har tidligere tatt avstand fra kart hvor hele Vestbredden, Gaza-stripen og dagens Israel kalles “Palestina”.

– Jeg vil aldri kompromisse når det gjelder Israels sikkerhet […] Ikke når det finnes terrorgrupper og politiske ledere som er innstilt på å utslette Israel. Ikke når det finnes kart over hele Midtøsten som ikke engang viser at Israel eksisterer, sa han på AIPAC-konferansen under valgkampen 4. juni 2008.


Steinmodell av “Palestina”

26. oktober i år, da PA-president Mahmoud Abbas, besøkte Betlehem, holdt han stolt opp en steinmodell av Palestina-kartet hvor Israel er borte.

Palestinian Media Watch avdekket i april 2009 et tilfelle hvor Abbas holdt i hendene et liknende politisk kart uten Israel. Kartet viste PA-flagget som lå som en ramme rundt landet. Det var titulert “Palestina”. Nabostatene var skrevet med sine engelske navn, men Israel er ikke nevnt på noen som helst måte.


Jaffa og Haifa i “Palestina”
Vi tar med et par andre eksempler fra i år hvor Israel er utslettet fra kartet.

På et barneprogram på PA TV fra 16. mai forteller to små barn hvilke steder de har besøkt i “Palestina”:

Jente: “Vi reiste til Galilea-sjøen (i Israel) og til Dødehavet.”

Gutt: “Jaffa og Haifa (i Israel).”

Programvert: “Så dere har besøkt mange ulike steder i Palestina. Det er veldig bra. Det er veldig viktig at vi alltid besøker nye steder i vår stat, Palestina.”

På kartet barna peker på er Israel ikke med.

På et annet barneprogram ble Nord-Israel nylig presentert som “okkupert område”. “Vi er like på grensen mellom Palestina og Syria”, sier en israelsk-arabisk turguide i innslaget, når han i virkeligheten befinner seg i Nord-Israel.

Jaffa på “bosetternes hender
I et program på PA TV fra 6. oktober i år ble det satt fokus på historien til bydelen Jaffa i Tel Aviv. Mens man i programmet viser et bilde av et muslimsk gravsted i bydelen, følger denne billedteksten med: “Jaffas hellige steder er i bosetternes hender.”

Ved å bruke uttrykket “bosetterne” ønsker man å indikere at Israel ikke har legitim råderett over området, og at israelsk suverenitet over Tel Aviv-området er like lite anerkjent som israelsk suverenitet på Vestbredden (hvor israelske borgere blir benevnt som “bosettere”).

Israelerne noterer seg igjen og igjen at Fatah-kontrollerte palestinske myndigheter har mål som går lenger enn å få sin egen stat på Vestbredden og Gaza-stripen. Derfor er mange israelere skeptiske til å kunne få i stand en omfattende fredsavtale.

Forrige artikkelFadderordning gjennom HJH
Neste artikkelBush: – Etterforskning av Olmert ble hinder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no