– Hamas ønsker ingen palestinsk enhet

Hamas har trappet opp konfliktnivået med Israel for å vri seg unna PA-president Mahmoud Abbas sin invitasjon til dialog og samarbeid, tror Jerusalem Post.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Den israelske avisen er ikke særlig optimistisk til Fatahs initiativ for å få til en samarbeidsregjering med terrororganisasjonen Hamas. PA-president Mahmoud Abbas har bedt den nye egyptiske regjeringen om å få på plass et dialogmøte mellom partene.

I en lederartikkel 20. mars skriver den engelskspråklige avisen om dette temaet. Vi gjengir noen av deres poeng her.

Paranoid antisemittisme
For å få en bedre forståelse av hvem det er Fatah ønsker å samarbeide med, må vi gå til Hamas charter.

I 2006 vant terrorgruppen det palestinske parlamentsvalget på en plattform basert på de sentrale punktene i charteret. Det betyr at konflikten med Israel blir forstått som religiøs. Den kan kun løses ved at de “vantro” – jødene – blir drevet ut av “Palestina”, ved hjelp av jihad – hellig krig.

Ser man i en kortversjon av charteret, som fortsatt distribueres av Hamas, får man et innblikk i en paranoid antisemittistisk tankegang og hatpropaganda mot jøder.

– Hamas’ psykotiske verden
For eksempel blir Israels behandling av palestinerne, særlig kvinner og barn, sammenliknet med nazismen. Zionistene skal visstnok ønske å legge under seg områdene “fra Nilen til Eufrat”. Ikke minst blir deres “plott” for å overta verden angivelig nøyaktig skildret i Zions vises protokoller.

– I den psykotiske verden til Hamas, hvor fakta og syk fantasi ikke kan skilles, er jødene ansvarlige for den franske revolusjonen og kommunistrevolusjonen, bare for å nevne to. Kanskje den mest bisarre påstanden er at jødene utøver sin internasjonale innflytelse gjennom slike godhjertede organisasjoner som Rotary Club og Lions Club, skriver Jerusalem Post.

Konklusjonen til Hamas blir dermed klar: “Å forlate den hellige krig med zionistene er høyforræderi som bringer forbannelse over alle som gjør det.”

Gjenopptatt angrep
Hamas har nå gjenopptatt sine rakett- og granatangrep mot sivile mål i Sør-Israel. Bombardementet 19. mars var det verste siden Israels forsvarskrig på Gaza-stripen for 14 måneder siden. Dessuten skjedde det kun én uke etter at den israelske marinen bordet Victoria-båten. Ombord fant de hundrevis av store granater og tusenvis av mindre størrelse. De avdekket to britiskproduserte radarsystemer og titusener av patroner til Kalashnikov-rifler. Mest oppsiktsvekkende var likevel funnet av C-704 antiskip-raketter med radarer. De kan avfyres med presisjon med en rekkevidde på opptil 35 kilometer.

Ødelegger muligheten for fred
Presset fra den palestinske grasroten er sannsynligvis den utløsende faktoren i Abbas sitt ønske om dialog og samarbeid med Hamas, mener Jerusalem Post. Han har ikke engang krevd at terrorgruppen skriver om enkelte av sine “prinsipper”, men ønsker å møtes uten forhåndskrav. Tydeligvis ønsker han å ikke bære ansvaret for den interne palestinske splittelsen.

– Men en palestinsk enhetsregjering som inkluderer et ureformert Hamas vil få ekstremt negative konsekvenser for mulighetene for en tostatsløsning. Ingen israelsk regjering vil kunne gå med på å gå inn i forhandlinger med en palestinsk regjering som inkluderer Hamas, heter det i lederartikkelen.

Ønsker ikke samarbeid
Men faktum er at verken de militære styrkene til Hamas på Gaza-stripen eller den politiske ledelsen i Damaskus ønsker noe nytt samarbeid med Fatah.

– Som Jerusalem Posts Khaled Abu Toameh påpekte 20. mars er Hamas sin beslutning om å trappe opp granatilden mot Israel motivert av ønsket om å avlede oppmerksomheten fra deres dalende popularitet på Gaza. I frykt for at en PA-ledet kampanje for enhet kan undergrave deres maktposisjon i Gaza, har Hamas gjenopptatt granatangrepene i håp om å dra Israel med seg inn i en militær aksjon. De uunngåelige og ikke ønskelige sivile tapene som en slik aksjon resulterer i, håper islamistene vil skape støtte til Hamas, skriver avisen.

Angrep som avslag
Jerusalem Post tror de siste ukenes opptrapping av konfliktnivået i Gaza-området utgjør terrorgruppens avslag av forsøkene på å skape palestinsk enhet.

– Dessverre utsetter det også israelere som lever i nærheten av Gaza for de samme angrepene som kom forut for Israels forsvarskrig på Gaza-stripen, skriver Jerusalem Post.

Forrige artikkelMann i Beersheba såret i rakettangrep fra Gaza-stripen
Neste artikkelVåpen om bord i Iran-fly på vei til Syria
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -