PA-ledere angrer ensidige statsplaner

PA-president Mahmoud Abbas ønsker egentlig å droppe planene om å be FN erklære en palestinsk stat i september, og heller fornye fredsforhandlingene med Israel, hevder Associated Press.

Mahmoud Abbas begynner å angre på sine planer om og få FN til å anerkjenne en palestinsk stat (foto: Wikipedia).

MIFF skrev torsdag om hvordan det palestinske lederskapet er splittet i spørsmålet om å opprette en palestinsk stat godkjent av FN, uten Israels samtykke.

En nyhetsrapport fra Ha’aretz hevdet at PA-president Mahmoud Abbas er så fast bestemt på å gå videre med planene at tvilerne ikke ser ut til å vinne fram.

Opplever press
Men fredag publiserte Associated Press (AP) en artikkel der de hevder at Abbas slettes ikke ønsker å fullføre løpet som PA har begynt på. Palestinske kilder av nyhetsbyrået hevdet presidenten egentlig ønsker å ”klatre ned fra treet” og fornye samtalene med Israel. Det som imidlertid skal hindre ham i å endre mening er presset han opplever fra mange hold i saken.

Abbas og hans rådgivere skal ha kommet på andre tanker siden PA har mislyktes i forsøkene på å overtale USA til å støtte statsdannelsesplanene. Amerikanerne har lovet Israel at de vil legge ned veto mot et slikt resolusjonsforslag i FNs Sikkerhetsråd, fordi det er ”skadelig for fredsprosessen”.

– Fanget i september
Kildene forklarer at siden PA-lederen har gått så hardt ut og erklært at han ønsker å ta saken til FN, er det lite han kan gjøre for å endre kurs.

– Abbas har gitt seg selv lite rom til å manøvrere i, og vil trolig fortsette på FN-sporet kun for å ikke tape ansikt, skriver AP i sin rapport.

– Vi er fanget i september. Vi vet ikke hva vi skal gjøre etter det, forklarer en av kildene.

Rådgivere imot FN-spor

Flere høytstående PA-rådgivere skal ha endret mening i spørsmålet de siste ukene. Blant disse finner vi Yasser Abo Rabbo, som er nestkommanderende i PA etter Abbas. Andre navn er, som vi rapporterte torsdag, sjefsforhandler Saeb Erekat og tidligere FN-ambassadør Nasser al-Qidwa.

Sistnevnte uttalte tidligere denne uken at PA ”bør skille mellom å oppnå støtte og oppnå anerkjennelse” i FN.

– Vi kan ikke oppnå anerkjennelse, av den enkle grunn at amerikanerne vil legge ned veto, forklarte al-Qidwa.

Kan føre til opprør
Disse kommentarene viser, i følge AP, at palestinerne i stadig større grad begynner å innse at det er veldig uklart hva de kan oppnå gjennom FN. Situasjonen på bakken vil uansett ikke bli endret, siden Israel ikke vil anerkjenne ”Palestina” når PA ikke vil sette seg ved forhandlingsbordet.

Dessuten kan situasjonen bare forverre seg. Dersom palestinerne blir oppgitt over mangelen på resultater, kan det føre til nye opprør, skriver byrået i artikkelen.

Forrige artikkelEgypt håper på avtale i Shalit-saken
Neste artikkelIran avslørt for smuglerforsøk ti ganger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no