Ramadan – til morderes ære

Under årets store muslimske høytid Ramadan hadde PA satt et ekstra stort fokus på å "ære" palestinske "martyrer" og terrorfanger i israelske fengsler.

De palestinske myndighetene har de siste to årene brukt mye ressurser på å bygge opp statlige institusjoner og profesjonalisere sitt arbeid, for å vinne gunst i FN. På denne måten ønsker de å framstå som rede til å bli anerkjent som en selvstendig stat av det internasjonale organet senere denne måneden. Mye bra har åpenbart blitt gjort på dette området, mens mange enda viktigere saker i beste fall har blitt forsømt.

Men langt viktigere burde det være hvordan en kommende stat omtaler sine naboland og om de lærer sine barn og voksne opp til å leve i fredelig sameksistens med – i dette tilfellet – Israel. Som Palestinian Media Watch (PMW) har avslørt en rekke ganger, står PA her til en soleklar stryk.

“Martyrdød” på barne-TV
Hva betyr det å ha utviklede institusjoner, dersom gatene disse bygningene ligger i blir oppkalt etter selvmordsbombere? Hva betyr det å kunne vise til en forbedret økonomi, dersom PAs egen fjernsynskanal og deres skolebøker lærer befolkningen opp til å ta del i “den hellige kampen” mot Israel, til å elske “martyrdøden” og hate jøder? Dersom Mikke Mus (Farfur) på barne-TV blir “drept” under sending av en som spiller en israelsk Mossad-agent og slik blir hyllet som martyr? Dersom den figuren som tar over for “avdøde” Mikke Mus kort tid etter blir alle barns helt, fordi han tok hevn på den samme “agenten”?

Under den hellige muslimske måneden Ramadan, som ble avsluttet for to uker siden, trappet PA opp dette fokuset, blant annet gjennom fjernsynskanalen PA TV. Gjennom daglige sendinger ble det blant annet fokusert på palestinske terrorister som sitter fengslet i israelske fengsler, avslører PMW.

Hylles for drap på sju barn
Ministeren som har ansvaret for disse fangene, Issa Karake, avla oftere enn vanlig besøk hjemme hos familiene til disse fangene. To PA TV-program for og om terroristene, som vanligvis går to ganger i uken, ble utvidet til å sendes sju dager i uken.

Et av disse programmene heter “Hjemme hos krigeren“. En av de som ble æret i disse sendingene heter Anas Jaradat, en mann som tidligere ledet Islamsk Jihad i Jenin. Han har tre bilbomber og titalls israelske liv på samvittigheten.

Andre er Ahlam Tamimi og Muhammad Wael Daghlas. De var med å orkestrere selvmordsangrepet mot pizzarestauranten Sbarro i Jerusalem i 2001, der 15 personer mistet livet. Sju av disse var barn. En tredje var Yasser Al-Sharbati som også var med i planleggingen av et terrorangrep i Jerusalem.

Guvernør i Hebron-distriktet, Kamel Hamid, var på hjemmebesøk hos familien til Al-Sharbati under Ramadan. Han overrakte en gave fra PA-president Mahmoud Abbas selv, med minister Karake tilstede for å kaste ektra glans over terroristen.

– Pappa er en helt
På et annet av PAs fjernsynsprogrammer til ære for terroristene, kalt “For deg“, ble terrorfangen Salim Hajja hyllet som “heroisk fanget kriger”. Her lovpriste hans svigermor ugjerningene hans og forklarte hvor “stolt” hun var. Også hans sønn uttrykte sin glede over det hans far hadde gjort.

– Pappa er en helt. Jeg er veldig stolt, sa han.

Grunnen til at Hajjas sønn ser på ham som en helt, er fordi han soner 16 livstidsdommer for å ha vært involvert i tre selvmordsangrep. 51 personer ble til sammen drept og 260 mennesker såret i disse aksjonene.

München-leder markert

Men hva hadde årets helligste muslimske måned vært for PA, dersom de ikke også skulle misbruke den til å lovprise sine “martyrer”?

En representant for Abbas la ned en krans ved graven til Amin al-Hindi, som var en av lederne bak angrepet på den israelske OL-delegasjonen i München i 1972.

– Al-Hindi forlot oss tidlig. Fra da han tok del i den palestinske revolusjonen i 1962, var han en generøs giver […] Vi vil aldri glemme ham, for vi hadde håpt han ville stå med oss på vår vanskelige vei, sa representanten i en tale under markeringen.

De beste mødre?
I programmet “De beste mødre” fokuserer PA TV på mødrene til terrorister, både dem som soner i israelske fengsler og de som har gått inn i “martyrenes” rekker.

Under Ramadan besøkte programserien foreldrene til Darin Abu Aisheh, en kvinnelig selvmordsbomber som sprengte seg i luften ved en veisperring i 2002. Tre israelere ble såret.

Også moren til bombeingeniøren Yusuf Shaker fra Fatahs militære ving Al-Aqsa, ble beæret et besøk.

Det kan være verdt å minne om at PA TV er under president Abbas’ direkte kontroll.

Åpenbart for de fleste
PA forteller mye om alle bragdene i arbeidet deres med å bygge opp institusjoner og økonomien, på deres vei mot å oppnå anerkjennelse. Men store deler av det de forsømmer, store deler av det de tillater å fortsette som før, er så urovekkende mye verre.

Verdens nasjoner bør spørre seg selv før “Palestina-avstemningen” i FN senere denne måneden: Fortjener slike myndigheter som PA virkelig å få en slik stor seier i hendene, når man har gjort alt annet enn å oppfylle Oslo-avtalens krav om å utdanne befolkningen til fred? En avtale PA selv signerte. Fortjener myndigheter som lurer barn av terrorister til å tro at deres fedre er helter, å få en plass blant verdens nasjoner? Og det uten å ha oppnådd det gjennom forhandlinger med Israel.

Konklusjonen burde være åpenbar for de aller fleste.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise