Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kongressen har stanset overføringer til PA

Obama-administrasjonen driver intens lobbyvirksomhet for å oppheve vedtaket, som de frykter kan få store konsekvenser "på bakken".

De siste ukene har Kongressen arbeidet for å få stanset deler av den amerikanske bistanden til de palestinske selvstyremyndighetene (PA). Representantene mener de ikke får nok opplysninger om hvordan pengene blir brukt, og har derfor blokkert 1,2 milliarder kroner i pengestøtte. Det utgjør 40 prosent av den totale PA-bistanden fra USA. Både Representantenes hus og Senatet har stemt for dette.

PA «straffes»
Bradley Goehner, som er kommunikasjonsdirektør for Kongressens utenrikskomité, forklarer at pengeoverføringene kun er stanset inntil Kongressen får samlet inn mer informasjon. Han forklarer at mange medlemmer i komiteen «ønsker flere detaljer vedrørende hvordan pengene har blitt brukt tidligere, hvordan de blir brukt nå og systemet som er på plass for å føre palestinerne bort fra avhengighet av USA».

– Flere medlemmer mener at bistandsmidlene ikke kan sees i et vakuum. PAs aktiviteter i FN, deres samarbeid med Hamas og at de ikke har lyktes med å anerkjenne Israels rett til å eksistere som en jødisk stat, må alt bli tatt med i beregningen, sier Goehner.

Tiltaket må også sees i sammenheng med amerikanernes sterke motstand mot at palestinerne har søkt om fullt medlemskap i FN. Dersom palestinerne fortsetter på denne linjen, kan Washington bli tvunget til å nedlegge veto, noe de vil forsøke å unngå i det lengste. USA mener bare direkte forhandlinger mellom partene kan føre fram til en palestinsk stat.

Vil oppheve vedtaket
Nyhetsbyrået Reuters melder at Obama-administrasjonen jobber på spreng for å få opphevet vedtaket om bistandsfrys.

– Vi har fortsatt noen penger tilgjengelig, men vi frykter at det vil bli problemer på bakken dersom det ikke blir gjort nye bevilgninger, sier Victoria Nuland, talskvinne for utenriksdepartementet.

– Det har vært noen bekymringer i deler av Kongressen og vi arbeider oss gjennom disse, legger hun til.

Nuland sier det både er i USAs, PAs og i Israels interesse at disse pengene fortsetter å komme.

250 personer oppsagt
Palestinske talsmenn mener Kongressens beslutning «ikke er konstruktiv» for fredens sak, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Men de avviser å la seg presse til å stanse FN-søknaden.

Økonomiminister Hassan Abu Libdeh sier to bistandsprogrammer fra USAID nå har blitt avsluttet på grunn av kuttene. 250 personer vil bli oppsagt innen november. Det ene av disse programmene hjalp til med utviklingen av privat sektor på Vestbredden, mens det andre arbeidet med å forbedre det økonomiske investeringsklimaet i området.

Offisielle talsmenn for den israelske regjeringen har nektet å kommentere Kongressens beslutning.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart