PLO krever fortsatt «hele Palestina»

Hvor mange ganger må palestinerne uttrykke sitt egentlige mål før verden tror dem? undrer Evelyn Gordon.

Hva palestinske ledere sier til sine egne nasjonale medier – slik virkeligheten beskrives i PAs fjernsynskanal, offisielle aviser, skolebøker og kart – er ofte helt annerledes enn det fredsbudskapet som presenteres gjennom intervjuer med palestinske ledere på CNN og NRK.

Hva mener de egentlig?
Er PA-myndighetenes sanne holdninger slik som de forfekter blant sine egne, eller er de bare for feige til å fronte det samme fredsbudskapet hjemme og slik endre folkeholdningen de selv har skapt? Er de redde for at dette vil føre til opprør og misnøye hos det palestinske folk?

Evelyn Gordon er overbevist tilhenger av den første hypotesen. De palestinske lederne er overhode ikke interessert i noen fred som innebærer Israels fortsatte eksistens, selv om de argumenterer for en tostatsløsning internasjonalt, argumenter Gordon i en artikkel i Commentary Magazine 7. oktober 2011.

Kart viser sannheten
– Dersom noen mener palestinerne ønsker en stat som kan leve side om side med Israel i fred, burde de se på kartet som ble kringkastet på PAs offisielle fjernsynskanal dagen etter at PA-president Mahmoud Abbas formelt søkte om statsanerkjennelse i FN, skriver Gordon innledningsvis.

PA TV, kontrollert direkte av PA-presidenten selv, viste et kart over Israel, Gaza og Vestbredden pakket inn i et palestinsk flagg med en stor nøkkel som er stukket gjennom.

– De er begge [flagget og nøkkelen] et symbol på eierskap. Det kunne ikke bli sagt klarere: Det [hele «Palestina»] er vårt og vi har til hensikt å ta det tilbake. Men dersom noen er i tvil står det også arabiske ord til forklaring. Ifølge Palestinian Media Watch betyr de «utvist», «løse» og «rett til å vende tilbake», skriver hun.

1968-charter gjeldende
Det var PLO og ikke PA, som leverte inn statssøknaden til FNs generalforsamling. På 1990-tallet ble det hevdet at PLOs charter ble endret som en del av Oslo-prosessen, men organisasjonen presenterer fortsatt et uforandret 1968-charter på nettsidene til sitt FN-kontor.

– Vårt mål å utslette zionismen
Her følger noen punkter i charteret fra 1968 som Gordon trekker fram:

Artikkel 1: «Palestina er det arabisk-palestinske folks hjemland.»

Artikkel 2: «Palestina, med de grensene det hadde under Det britiske mandatet, er en udelelig territorial enhet.»

Artikkel 9: «Væpnet kamp er den eneste måten å frigjøre Palestina.»

Artikkel 15: «Frigjøringen av Palestina […] har som mål å utslette zionismen i Palestina.»

Artikkel 19: «Delingen av Palestina i 1947 og etableringen av staten Israel er i sin helhet ulovlig.»

Artikkel 23: «[Zionismen] er rasistisk og fanatisk i sin natur. Aggressiv, ekspansjonistisk, kolonistisk i sin hensikt og metodisk fascistisk. Israel er zionistbevegelsens instrument […] frigjøringen av Palestina vil ødelegge zionistenes og imperialistenes tilstedeværelse.»

– Hold det for deg selv!
Til slutt trekker Gordon fram et sitat fra Abbas Zaki, som sitter i Fatah-partiets sentralkomité. Hun mener dette viser hva som er PLOs hensikt med en palestinsk statsdannelse.

– Alle vet at vårt større mål ikke kan oppnås på et øyeblikk. Dersom Israel trekker seg ut fra Jerusalem, evakuerer 650.000 bosettere og avvikler muren – hva vil det da bli igjen av Israel? Det ville bety slutten [for landet] […] Dersom vi sier at vi ønsker å utslette Israel – kom igjen, det er for vanskelig. Det er ingen [akseptabel] politikk å snakke slik. Ikke si slike ting til verden. Hold det for deg selv, sa Zaki til Al-Jazeera 23. september 2011.

Det koker ned til ett spørsmål: Hvor mange ganger må palestinerne uttrykke sitt egentlig mål før verden endelig tror dem? undrer Gordon.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise