Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Så ble det nok ikke noe palestinsk valg likevel…

Fra den palestinske valgkampen i 2006. (Foto: GPO)
Fra den palestinske valgkampen i 2006. (Foto: GPO)
Hamas fortsetter å stille betingelser som vil hindre avvikling av valg.

For to uker siden, da Hamas og Fatah varslet valg i de palestinske områdene, var det mai 2012 som ble blinket ut i kalenderen. Nå blir det kanskje ikke valg likevel, fordi Hamas insisterer på å kunne stille til valg i Øst-Jerusalem. Det er et krav som Israel nesten helt sikkert kommer til å avvise, skriver journalist Avi Issacharoff i Ha’aretz.

– Hamas har satt denne betingelsen i et forsøk på å sabotere valget og på denne måten unngå risikoen for å miste makten på Gaza-stripen, sier en sentral palestinsk kilde. Det er ventet at Hamas vil anklage Israel for å blokkere den demokratiske prosessen. Også de palestinske selvstyremyndighetene vil nok presse på for at Hamas skal kunne delta, for å kunne stille den israelske regjering i forlegenhet.

 

Stiller også krav til Egypt

I Israel vil det være stemmer som tar til orde for å nekte Hamas å stille i et palestinsk valg. Israel vil kunne ha mulighet til å forhindre Hamas-deltakelse i Øst-Jerusalem, men har mye mer begrensede muligheter på Vestbredden, for ikke å snakke om Gaza-stripen.

I 2006 ble Israel presset til å tillate Hamas-deltakelse ved parlamentsvalget. Resultatet ble at den islamistiske gruppen, som står bak en mengde terror- og rakettangrep mot Israel, fikk klart flertall i parlamentet. I Øst-Jerusalem deltok også politikere med tilknytning til Hamas, men de stilte som uavhengige kandidater.

Hamas stiller også andre krav. De krever at Egypt gjenåpner sin ambassade på Gaza-stripen. Egypt har ikke hatt noen offisiell representant i byen siden Hamas tok makten i et blodig kupp sommeren 2007.

 

Nye forhandlinger

I løpet av desember er det planen at palestinske grupper skal møtes til nye runder med forhandlinger i Kairo. Det er fortsatt uklart om en overgangsregjering som er akseptabel både for Hamas og Fatah vil bli dannet.

4. mai 2011 undertegnet Hamas og Fatah en samarbeidsavtale i Kairo. Det har vist seg å stemme, hva Miff.no skrev allerede dagen etter, at partene i virkeligheten var enige om svært lite. Artikkelen Palestinernes fantasistat gir en del bakgrunn om hvorfor de to største palestinske gruppene er lunkne til å avholde valg.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart