Så ble det nok ikke noe palestinsk valg likevel…

Hamas fortsetter å stille betingelser som vil hindre avvikling av valg.
Fra den palestinske valgkampen i 2006. (Foto: GPO)
Fra den palestinske valgkampen i 2006. (Foto: GPO)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

For to uker siden, da Hamas og Fatah varslet valg i de palestinske områdene, var det mai 2012 som ble blinket ut i kalenderen. Nå blir det kanskje ikke valg likevel, fordi Hamas insisterer på å kunne stille til valg i Øst-Jerusalem. Det er et krav som Israel nesten helt sikkert kommer til å avvise, skriver journalist Avi Issacharoff i Ha’aretz.

– Hamas har satt denne betingelsen i et forsøk på å sabotere valget og på denne måten unngå risikoen for å miste makten på Gaza-stripen, sier en sentral palestinsk kilde. Det er ventet at Hamas vil anklage Israel for å blokkere den demokratiske prosessen. Også de palestinske selvstyremyndighetene vil nok presse på for at Hamas skal kunne delta, for å kunne stille den israelske regjering i forlegenhet.

 

Stiller også krav til Egypt

I Israel vil det være stemmer som tar til orde for å nekte Hamas å stille i et palestinsk valg. Israel vil kunne ha mulighet til å forhindre Hamas-deltakelse i Øst-Jerusalem, men har mye mer begrensede muligheter på Vestbredden, for ikke å snakke om Gaza-stripen.

I 2006 ble Israel presset til å tillate Hamas-deltakelse ved parlamentsvalget. Resultatet ble at den islamistiske gruppen, som står bak en mengde terror- og rakettangrep mot Israel, fikk klart flertall i parlamentet. I Øst-Jerusalem deltok også politikere med tilknytning til Hamas, men de stilte som uavhengige kandidater.

Hamas stiller også andre krav. De krever at Egypt gjenåpner sin ambassade på Gaza-stripen. Egypt har ikke hatt noen offisiell representant i byen siden Hamas tok makten i et blodig kupp sommeren 2007.

 

Nye forhandlinger

I løpet av desember er det planen at palestinske grupper skal møtes til nye runder med forhandlinger i Kairo. Det er fortsatt uklart om en overgangsregjering som er akseptabel både for Hamas og Fatah vil bli dannet.

4. mai 2011 undertegnet Hamas og Fatah en samarbeidsavtale i Kairo. Det har vist seg å stemme, hva Miff.no skrev allerede dagen etter, at partene i virkeligheten var enige om svært lite. Artikkelen Palestinernes fantasistat gir en del bakgrunn om hvorfor de to største palestinske gruppene er lunkne til å avholde valg.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIDF drepte terrorister, nye rakettangrep fra Gaza
Neste artikkelIDF angrep treningsleir til Hamas
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise