Israel overser etablering av PA-politistasjoner i brudd mot Oslo-avtalene

Palestinsk politistasjon i Betlehem. (Illustrasjonsfoto: Jack Kuo, flickr.com)
Palestinsk politistasjon i Betlehem. (Illustrasjonsfoto: Jack Kuo, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den ene politistasjonen ble nylig etablert i landsbyen A-Ram, som ligger nordøst for Jerusalem-bydelen Neveh Ya’acov, i kort avstand fra kommunegrensen. Noen anslår at opptil halvparten av de 70.000 innbyggerne i A-Ram har israelske identitetskort.

Den andre politistasjonen er etablert i Biddu-enklaven, en gruppe på åtte palestinske landsbyer langs vei 443 i nærheten av Ramallah.

Begge politistasjonene ligger i Område B, som etter Oslo-avtalene skal ha israelsk sikkerhetskontroll og palestinsk sivil kontroll. De siste årene har IDF tillatt PA å etablere politistasjoner i landsbyer også i Område B, for å styrke Abbas-regjeringen og gi dem mulighet til å sørge for lov og orden i det palestinske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter det Jerusalem Post forstår, har de to politistasjonene i landsbyer like utenfor Jerusalem blitt etablert uten godkjenning fra den israelske regjering. Men staten krever ikke at PA fjerner dem, fordi den foretrekker å ikke sette inn egne politi- eller militærstyrker i landsbyene, skriver journalist Yaakov Katz.

– Israel ønsker ikke å sende inn sine egne styrker, og palestinerne ser etter muligheter til å øke sin rekkevidde og myndighet. Dette er noe alle tjener på, sier en anonym tjenestemann.

– Israel kommer sannsynligvis til å godkjenne politistasjonene i en framtidig gest til Abbas, sier en forsvarskilde.

Tidligere har israelske regjeringer motarbeidet sterkt å gi PA et fotfeste i Øst-Jerusalem og landsbyene i området.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag