Har PA økonomisk interesse av å opprettholde konflikt?

40 milliarder kroner har okkupasjon og konflikt kostet palestinsk økonomi de siste ti år, ifølge palestinske beregninger. I samme periode har de mottatt 145 milliarder kroner i internasjonal bistand.

De siste ti år har palestinerne mottatt 145 milliarder kroner i internasjonal bistand. (Illustrasjonsfoto: Images Money, flickr.com)
PA forventer å motta rundt 700 millioner dollar i bidrag i 2017. Rundt halvparten vil bli brukt til terrorbelønning. (Illustrasjonsfoto: Images Money, flickr.com)

Det er den israelske finanseksperten Adam Reuter som presenterer disse tallene i en artikkel i Yedioth Aharonoth.

– Palestinerne hevder at konflikten med Israel skader dem økonomisk. Det er ingen tvil om at det er tilfelle, skriver Reuter.

– På den andre side ser de ut til å tjene stort på konflikten. Hadde det ikke vært for konflikten, ville palestinerne nesten ikke motta noe internasjonal bistand. Har de i virkeligheten noen ekte økonomisk interesse av å gjøre slutt på konflikten? spør Reuter. Han mener palestinerne har gjort sin vanskelige situasjon til en økonomisk strategi som de tjener på.

 

Får mer bistand enn noen andre

Palestinerne har tatt med det meste når de beregner skaden Israel påfører deres økonomi. De inkluderer økonomisk tap på grunn av restriksjoner på leveranser til Gaza-stripen (særlig i perioden 2007-2010), tapt inntekt fra utvinning av naturressurser som nå tilfaller Israel på grunn av okkupasjonen, tap på grunn av begrensninger i bevegelsesfrihet og begrensninger på lokal produksjon.

– La oss et øyeblikk glemme hvorfor blokaden ble innført for Gaza, hvorfor kontrollposter er satt opp i Judea og Samaria [Vestbredden] og hvorfor det er våre tettsteder som må gjerdes inne og ikke palestinske tettsteder. La oss anta at de palestinske beregningene er nøyaktige, og at den samlede økonomiske skaden de blir påført virkelig er 40 milliarder kroner. Det vil likevel vise seg at dette er en gunstig pakke for dem, skriver Reuter.

Palestinerne nevner ikke at de mottar, direkte og indirekte, mellom 17 og 23 milliarder kroner årlig i internasjonal bistand. Det er mer enn dobbelt så mye som den årlige skaden de hevder okkupasjonen påfører dem.

Ingen andre folkeslag i verden får så mye internasjonal bistand per innbygger som palestinerne, og støtten er kraftig øket etter 2005. Mer enn 60 prosent av brutto nasjonalprodukt for de palestinske selvstyremyndighetene kommer fra bistand, ifølge Reuter.

Finansmannens beregninger viser at palestinerne har mottatt totalt 145 milliarder kroner i internasjonal bistand de siste ti år.

 

Hvordan bruker PA pengene?

De palestinske selvstyremyndighetene bruker ikke nødvendigvis midlene fornuftig. I stedet for å fremme vekst i økonomien, går store deler av bistanden til å opprettholde et oppblåst byråkrati. Palestinerne kunne ha investert i produksjonskapasitet og levert konkurransedyktige industrivarer til Europa, foreslår Reuter. De kunne også bygd infrastruktur for transport, vann og energi, påpeker han.

Forrige artikkelJernbane til Eilat vedtatt
Neste artikkelBråk fra moskeer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.