Advarer mot ensidig israelsk tilbaketrekning

Khaled Abu Toameh tror ikke en ensidig israelsk tilbaketrekning på Vesbredden vil føre til fred. - Det er oppskrift på krig, mener den arabiske journalisten.
Det som skjedde på Gaza-stripen i 2007, vil skje på ny på Vestbredden dersom Israel trekker seg ensidig tilbake, advarer Khaled Abu Toameh. (Skjermdump fra guardian.co.uk)
Det som skjedde på Gaza-stripen i 2007, vil skje på ny på Vestbredden dersom Israel trekker seg ensidig tilbake, advarer Khaled Abu Toameh. (Skjermdump fra guardian.co.uk)

Toameh mener det er store sjanser for at Hamas tar kontrollen på Vestbredden etter en eventuell tilbaketrekning. Fatah-partiet har ikke klart å gjennomføre betydelige reformer eller bekjempe tøylesløs korrupsjon, påpeker Toameh i en artikkel som ble publisert 8. juni 2012.

Toameh er sterkt uenig med Israels forsvarsminister Ehud Barak som nylig uttalte at Israel bør vurdere en ensidig tilbaketrekning fra Vestbredden.

– Under de nåværende omstendigheter, ville et slikt tiltak føre til etablering av en annen radikal palestinsk islamsk enhet, denne gangen i de delene av Vestbredden som ville blitt gitt over til Mahmoud Abbas og Salam Fayyad, skriver Toameh. Han tror ethvert landområde som blir overlevert til de palestinske myndighetene vil ende opp i hendene på Hamas.

 

Samme scenario blir trolig gjentatt
Sommeren 2005 trakk Israel seg ut av Gaza-stripen, ga det videre til Abbas og hans 40.000 Fatah-dominerte sikkerhetsstyrker. Året etter kom Hamas til makten gjennom et valg, og i 2007 klarte deres ti tusen væpnede menn å nedkjempe de palestinske myndighetene i området.

– Når Israel utfører en ensidig tilbaketrekking, vil det samme scenario trolig bli gjentatt på Vestbredden. Selv om ikke Hamas har et sterkt militær nærvær på Vestbredden, så virker bevegelsen å ha mye popularitet blant palestinere. Den såkalte arabiske vår, som har sett islamister komme til makten i flere arabiske land, har gitt mot til Hamas og andre radikale palestinske grupper, som Islamsk Jihad, skriver Toameh.

Fatah har ikke lært
De radikale gruppene vinner fram på grunn av folks misnøye når det gjelder de palestinske myndigheters korrupsjon og mangelen av omfattende reformer.

– Fatah tapte parlamentsvalget i 2006 hovedsakelig på grunn av deres lederes engasjement i underslag av offentlige midler. Siden da har Fatah ikke klart å trekke konklusjonene fra nederlaget sitt og har ikke engang klart å komme opp med en ny liste av dyktige kandidater som kan tiltrekke palestinske velgere, påpeker Toameh.

Før Israel trekker seg ut fra noe som helst område må regjeringen sørge for at de som skal ha ansvaret ikke stikker av, og gir territoriet over til Hamas eller noen andre lokale gjenger. Under de nåværende omstendighetene vil en ensidig og betingelsesløs tilbaketrekning bare være en oppskrift for mer vold, blodsutgytelser og undertrykkelse, avslutter Tomeah.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise