– Abbas vil aldri slutte fred med Israel

Fremst i bildet: PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Den katolske kirke i England og Wales)
Fremst i bildet: PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Den katolske kirke i England og Wales)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I en artikkel publisert 12. juli påpeker Toameh en rekke punkter han mener viser at Abbas ikke er interessert i å få til en fredsavtale med Israel. Toameh begynner først med å si at han ikke tror Abbas har lyst til å være noe “dårligere” enn hans forgjenger når det gjelder innrømmelser overfor Israel.

– Arafat fortalte folket sitt at enhver som gjør innrømmelser overfor Israel er en forræder. Som Arafat ønsker ikke Abbas å gå ned i historien som den første palestinske lederen som gjør innrømmelser, spesialt på følsomme temaer som flyktninger og Jerusalem, skriver Toameh.

– Abbas, som er i slutten av 70-årene, har sittet med makten siden 2005 selv om hans periode endte i januar 2009, påpeker journalisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abbas undertegnet ikke en fredsavtale med Israel mens han var en legitim president i den første fireårsperioden. Da er det veldig usannsynlig at han vil få til noen avtale med Israel nå som han ikke har mandat fra folket sitt.

 

Kunne fått til avtale
Toameh mener Abbas kunne inngått en fredsavtale med tidligere israelske regjeringer om han bare ville.

– Hvis han ønsket det så kunne han fått til en avtale med regjeringene til statsminister Ehud Olmert og utenriksminister Tzipi Livni. Men Abbas, som hans forgjenger Arafat, valgte å avslå et generøst tilbud som kunne gjort at Israel ga avkall på kontrollen over mesteparten av Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Abbas er ikke interessert i å få til noen avtale med Israel. Han vet at et slikt trekk ville krevd innrømmelser fra hans side. Abbas vet at Israel aldri vil gi ham 100 prosent av sine krav og det er nok for han til å nekte å undertegne noen historiske avtaler.

I 2001 avslo Arafat det generøse fredstilbudet til president Bill Clinton, som inkluderte mer enn 90 prosent av områdene som Israel erobret fra jordansk og egyptisk kontroll under Seksdagerskrigen i 1967.

Har liten troverdighet
– Hvis Abbas ikke engang er i stand til å holde et møte med en representant fra den israelske regjeringen, hvem sier da at han noensinne kunne få til en fredsavtale med Israel? undrer den arabiske journalisten.

Abbas problem er mer med sitt eget folk enn med Israel. Ikke nok med at Abbas ikke har noe mandat til og inngå en avtale med Israel, han har også mistet mye av sin troverdighet blant palestinere for sin manglende evne til å avslutte striden med Hamas og for å gjennomføre store reformer i Fatah.

Under de nåværende omstendigheter vil den klokeste tingen være å opprettholde status quo til framveksten av en ny palestinsk leder som ville ha det sanne mot til å slutte fred med Israel, avslutter Toameh.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag