Israel overfører 272,5 millioner til PA

Den skakkjørte økonomien til de palestinske myndighetene gjør at Israel sender et betydelig økonomisk bidrag til sine naboer på Vestbredden.

Israels finansminister Yuval Steinitz overførte før helgen nesten 300 millioner kroner til de palestinske myndighetene. (Foto: GPO)
Israels finansminister Yuval Steinitz overførte før helgen nesten 300 millioner kroner til de palestinske myndighetene. (Foto: GPO)

Selvstyremyndighetene har hatt store økonomiske problemer det siste året. Årsakene skal i følge PA selv være mange. For det første sliter de vestlige landene i giverlandsgruppen med dårlig økonomi på hjemmebane. Det har ført til at det har blitt vanskelig for palestinerne å sikre friske midler fra “favorittgiverlandene” deres, som faktisk leverer de pengene de forplikter seg på. At de arabiske landene ikke makter å holde sine løfter, delvis fordi de har betydelige interne problemer å tenke på for øyeblikket, skal også være en faktor. Dessuten fører den økonomiske stagnasjonen i verden til at palestinerne på Vestbredden ikke får eksportert sine produkter.

I sommer har PA hatt så store problemer at mange offentlig ansatte ikke har fått utbetalt sine lønninger.

Alternativ løsning
Nylig søkte derfor Israel om et lån på seks milliarder fra Det internasjonale pengefondet (IMF) på vegne av PA. Men søknaden ble avslått, fordi de palestinske myndighetene ikke utgjør noen statsmyndighet. IMF fryktet at en godkjennelse av lånet ville sette en uheldig presedens for liknende saker i framtiden. Det israelske bidraget på 272,5 millioner norske kroner kommer derfor som en vennligsinnet alternativ løsning på dette avslaget.

Pengene skal allerede ha blitt overført av Israels finansminister Yuval Steinitz før den månedlange muslimske høytiden ramadan ble innledet fredag, opplyser Jerusalem Post. I tillegg har Israel tillatt 5.000 nye palestinske arbeidere i byggebransjen å arbeide i landet. Disse vil bli tatt fra kvoten av fremmedarbeidere som årlig tillates å arbeide i Israel, slik at det ikke skal skje på bekostning av israelere i arbeidslivet.

Krise eller ikke krise?
I forrige uke hevdet PAs sjefsforhandler Saeb Erekat at den pågående økonomiske krisen på Vestbredden er den verste siden myndighetene ble opprettet for 20 år siden. Ikke alle er imidlertid like sikre på at de palestinske lederne snakker sant om krisen. Den israelsk-arabiske journalisten Khaled Abu Tomaeh har hevdet at “PA lyver” om situasjonen.

Forrige artikkelJewish Agency gir integreringsoppgavene til staten
Neste artikkelKadima taper på meningsmålingene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no