Tar et oppgjør med “æresdrapkultur”

Palestinsk presse og mediekommentatorer mener det trengs en "kulturrevolusjon" for å endre palestinernes holdninger til æresdrap.
Illustrasjon: Aslan Media
Illustrasjon: Aslan Media

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Et innlegg i den palestinske avisen Al-Ayyam fra 7. august avslører hvor landet ligger i denne saken for øyeblikket.

– Hyppigheten av lovbrudd mot kvinner øker stadig og hver eneste dag utføres det mer enn ett lovbrudd mot minst én kvinne, skriver avisen.

– Hyller æresdrap
Æresdrap er kjent som et stort problem i hele den arabiske verden. I de palestinske områdene blir stadig slike angrep fordømt av selvstyremyndighetene (PA), men det endrer lite. Ifølge myndighetenes egen avis trengs det en kulturell revolusjon for å få kvittet seg med dette fenomenet.

– Det finnes dem som til og med hyller og ærer æresdrap som en mannlig og heroisk handling. Det gjør dette til et aspekt ved vår kultur som er en muggsopp for arabiske og muslimske samfunn, skriver en leser i Al-Hayyat Al-Jadida 6. august.

– Del av vår identitet å drepe kvinner
En foreleser som blir intervjuet av PA TV i slutten av juni, gir uttrykk for det samme. Han mener det er arabisk kultur som i dette tilfellet har ødelagt den palestinske.

– Det er en del av vår identitet å drepe kvinner […] Å slå kvinner […] Palestinsk identitet har sin sjarm, men det finnes ting som vi har adoptert fra arabisk kultur i århundrer som er skadelig for individet og kvinnen, hevder foreleseren.

Problematisk stammekultur
Alle disse uttalelsene er harde ord som utenforstående vanskelig kunne kommet med, uten å bli stemplet som anti-palestinske. Dermed er det naturlig nok svært interessant når mennesker som er på innsiden av palestinsk kultur – og bor i de palestinske områdene – kommer med slike oppgjør.

Det nevnte innlegget i Al-Ayyam fra 7. august mener stammekulturen har mye av skylden for kvinnenes situasjon. Vedkommende bruker et par æresdrap fra kort tid tilbake som eksempler.

– Jeg vil kritisere høylyttet den sosiale kulturen som forsvarer mord på kvinner. Ryktene om og forsvarene av slike mord som en kan høre etter drapene på disse to [ofrene], gjorde at en kvinnelig journalist skrev en artikkel om at vi må respektere at jenta [i Tulkarem] ble drept. […] Når det gjelder kvinnen fra Betlehem som ble drept foran masse mennesker på åpen gate uten at noen reddet henne, har folk allerede blitt eksperter på å spre rykter for å overbevise oss om at ektemannen hadde rett. Og at det uten tvil må være en årsak til at drap er nødvendig […] Det finnes intet forsvar mot mord […} og det finnes intet land eller kommende land som fortsatt baserer seg på en slik stammementalitet.

Loven legaliserer æresdrap
Rabiha Dahab, minister for kvinnesaker i PA, arrangerte en demonstrasjon utenfor et rettslokale på Vestbredden i begynnelsen av august.

– Deltakerne krever lovgivning som kan beskytte kvinner mot vold som er rettet mot dem og innføringen av ekstremt strenge straffer for mordere som dreper kvinner, skrev Al-Hayyat Al-Jadida 3. august.

Den kvinnelige aktivisten Khawla Al-Azraq mener lovverket og domstolene er problemet. Dessuten er det en jordansk lovgivning fra 1960 som gjelder i de palestinske områdene på dette punktet. Den lar de skyldige slippe fri i såkalte æresdrapsaker. I Jordan har denne lovgivningen blitt endret en rekke ganger siden den gang, uten at arbeidet med det samme har skjedd i de palestinske områdene inntil nylig.

– Loven øker volden mot kvinner, legaliserer drap på kvinner og beskytter morderne, på tross av de endringene som president [Mahmoud Abbas] har innført. […] Advokat Salwa Banura har sagt at loven oppfordrer til mord, siden argumentene for formildende omstendigheter blir akseptert i domstolene. En mann som dreper sin datter, kone eller søster blir kun værende i fengsel i tre måneder, før han blir sluppet fri, forklarer hun overfor PA-avisen.

Kilde: Artikkel fra Palestinian Media Watch 15. august 2012.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise