Tre glimt fra den palestinske virkelighet

Blod kan flyte for å hindre folk å spise offentlig under Ramadan, "jødene har aldri hatt et tempel i Jerusalem" og Israel forbrøt seg da de lot palestinere få nyte livet på strendene.
Ifølge Palestinian Media Watch har offisielle palestinske medier brukt uttrykket
Ifølge Palestinian Media Watch har offisielle palestinske medier brukt uttrykket "påståtte tempel" minst 97 ganger bare i løpet av 2011 og 2012. (Illustrasjonsfoto: Jan Slangen, flickr.com)

Folk i Norge kan nok lett tro at de vet mye om situasjonen til palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen. Men av og til kommer informasjon fram som kun de færreste kjenner til. Det er historiene du ikke får i NTB og NRK.

 

Titusener av palestinere til Israels strender – kritikk fra PA og Hamas

I forbindelse med avslutning på Ramadan ga israelske myndigheter innreisetillatelse til 130.000 palestinere på Vestbredden. I tusenvis flokket palestinere til strender ved Middelhavet og israelske kjøpesenter. Tiltaket gjorde Ha’aretz-journalisten Gideon Levy, som tilhører den absolutt ytterste venstreside i israelsk politikk, vantro. Han trodde først det høye antallet var en trykkfeil, og opplevde det hele som en drøm.

Den arabisk-israelske journalisten Khaled Abu Toameh forteller hvilke reaksjoner dette vakte hos palestinske selvstyremyndigheter og hos Hamas.

– I årevis har PA krevd at Israel letter på reiserestriksjoner som er innført mot palestinere på Vestbredden, men nå når Israel har gitt titusenvis av muslimer lov til å besøke strender og kjøpesenter, blir Israel fordømt. Det som er klart, er at verken PA eller Hamas ønsker å se at palestinerne lever gode liv. Å heve levestandarden til palestinerne er noe ingen av disse to partiene er interessert i. De ønsker heller at palestinerne retter alt sitt sinne og sin frustrasjon bare mot Israel, skriver Toameh 24. august.

– For første gang på mange år, så vi scener som minnet om gode gamle dager, før fredsprosessen, da palestinerne kunne reise inn i Israel helt fritt, skriver han.

PA-kilder kritiserer Israel for å skade den palestinske økonomien, og mener tiltaket ble gjennomført for å undergrave PA. Dersom hatet mot Israel reduseres, frykter Hamas og PA at palestinerne kan komme til å rette sitt sinne mot sine egne ledere, mener Toameh.

 

Løgnen om templet

Palestinske toppledere, inkludert PA-president Mahmoud Abbas, fortsetter for fullt å benekte jødenes årtusenlange historiske og religiøse tilknytning til Jerusalem. Senest 21. august og 22. august snakket Abbas om «det påståtte templet» og jødenes «fantasier og legender». Uttalelsene er gjengitt i palestinske medier, og oversatt til engelsk av Palestinian Media Watch.

Ifølge PMWs opptelling, har offisielle palestinske medier brukt uttrykket «påståtte tempel» minst 97 ganger bare i løpet av 2011 og 2012.

 

Hard straff for fastebrudd

Sjeik Hassan Ahmed Jaber, som er mufti for Rafiah-området og medlem av «Det øverste råd for religiøse dommer i Palestina», oppfordrer sikkerhetsstyrkene i PA til å slå ned med «jernhånd» mot alle som «gir etter for fristelse» og spiser i offentlighet under Ramadan. «De strengeste straffene som er mulig må brukes, inntil vårt samfunn er vasket, rent og nært Allah,» skriver han i den offisielle palestinske avisen Al-Hayat Al-Jadida 13. august. Han siterer også profeten Muhammed, som skal ha sagt at det er lov å straffe fastebrudd under Ramadan «inntil blodsutgytelse».

Seks palestinere ble arrestert for å spise i offentligheten i løpet av måneden Ramadan. PA-myndighetene nekter også kristne palestinere å spise i offentlighet under Ramadan.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise