– PA kan trekke seg fra Oslo-avtalen

Saeb Erekat mener Israel har sabotert alle forsøk på å få gjenopplivet fredsprosessen. Derfor vurderer PA å trekke seg fra Oslo-avtalen.
Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)
Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)

Avtalen mellom Israel og PA som ble signert i september 1993, skulle være et startskudd for videre forhandlinger frem mot en endelig sluttstatusavtale mellom partene. En slik sluttstatusavtale er framdeles helt i det blå, og de siste årene har det ikke vært kjente forhandlinger.

Slik de også har gjort tidligere, truer de palestinske myndighetene med å trekke seg fra avtalen. Grunnen er at de mener Israel saboterer alle forsøk på å gjenopplive fredsprosessen mellom partene.

– En slik beslutning [om å trekke seg fra Oslo-avtalen] blir ikke enkel, sier palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat.

Paris-avtalen
Under et regjeringsmøte søndag drøftet også president Mahmoud Abbas tanken om å «kansellere Oslo-avtalen, samt alle de assosierte økonomiske og sikkerhetsmessige ordninger».

Det skal særlig ha vært Paris-avtalen fra 1994 som har fått palestinerne til å vurdere og trekke seg, opplyser Ha’aretz. Hensikten med denne var å regulere de økonomiske forbindelsene mellom de palestinske områdene og Israel. Det ble besluttet at det ikke skulle være noen tollgrense mellom områdene og at de skulle drive et felles skattekontor. Derfor samler Israel fortsatt inn skatt på vegne av PA den dag i dag.

Men palestinerne mener denne avtalen har ført til kraftige restriksjoner i deres handel med resten av verden. Dessuten blir PA økonomisk avhengig av Israel. For å unngå at deres naturgass blir kjøpt opp av israelere, har de palestinske myndighetene blitt tvunget til å holde disse prisene oppe. Antallet palestinere som arbeider i Israel har også sunket kraftig og gjort store utslag på økonomien.

Israel vil forsvare seg selv
Det hører med til historien at PA for to år siden innførte harde straffer mot palestinere som arbeider i israelske bosetninger. Lønningene de mottar her er langt bedre enn de ville fått dersom de arbeidet i de palestinske områdene. Dessuten har den palestinske intifadaen gjort det vanskeligere for israelske myndigheter å slippe palestinske fremmedarbeidere inn i landet, av frykt for nye terrorangrep mot sivilbefolkningen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise