– PA kan trekke seg fra Oslo-avtalen

Saeb Erekat mener Israel har sabotert alle forsøk på å få gjenopplivet fredsprosessen. Derfor vurderer PA å trekke seg fra Oslo-avtalen.

Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)
Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Avtalen mellom Israel og PA som ble signert i september 1993, skulle være et startskudd for videre forhandlinger frem mot en endelig sluttstatusavtale mellom partene. En slik sluttstatusavtale er framdeles helt i det blå, og de siste årene har det ikke vært kjente forhandlinger.

Slik de også har gjort tidligere, truer de palestinske myndighetene med å trekke seg fra avtalen. Grunnen er at de mener Israel saboterer alle forsøk på å gjenopplive fredsprosessen mellom partene.

– En slik beslutning [om å trekke seg fra Oslo-avtalen] blir ikke enkel, sier palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat.

Paris-avtalen
Under et regjeringsmøte søndag drøftet også president Mahmoud Abbas tanken om å “kansellere Oslo-avtalen, samt alle de assosierte økonomiske og sikkerhetsmessige ordninger”.

Det skal særlig ha vært Paris-avtalen fra 1994 som har fått palestinerne til å vurdere og trekke seg, opplyser Ha’aretz. Hensikten med denne var å regulere de økonomiske forbindelsene mellom de palestinske områdene og Israel. Det ble besluttet at det ikke skulle være noen tollgrense mellom områdene og at de skulle drive et felles skattekontor. Derfor samler Israel fortsatt inn skatt på vegne av PA den dag i dag.

Men palestinerne mener denne avtalen har ført til kraftige restriksjoner i deres handel med resten av verden. Dessuten blir PA økonomisk avhengig av Israel. For å unngå at deres naturgass blir kjøpt opp av israelere, har de palestinske myndighetene blitt tvunget til å holde disse prisene oppe. Antallet palestinere som arbeider i Israel har også sunket kraftig og gjort store utslag på økonomien.

Israel vil forsvare seg selv
Det hører med til historien at PA for to år siden innførte harde straffer mot palestinere som arbeider i israelske bosetninger. Lønningene de mottar her er langt bedre enn de ville fått dersom de arbeidet i de palestinske områdene. Dessuten har den palestinske intifadaen gjort det vanskeligere for israelske myndigheter å slippe palestinske fremmedarbeidere inn i landet, av frykt for nye terrorangrep mot sivilbefolkningen.

Forrige artikkelPer Antonsen i MIFF Trondheim: Hvordan er muligheten for fred?
Neste artikkelIsrael er verdens åttende største våpeneksportør
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no