– Hatpropaganda flyttet fra skolebøker til andre arenaer

Internasjonalt press har redusert mengde og intensitet av hatpropaganda i palestinske skolebøker. – Men det hjelper lite når skoler og idrettsarenaer kalles opp etter terrorister som har drept flest israelske kvinner og barn, sier Morten Fjell Rasmussen, styreleder i MIFF. Se video av foredraget.

Morten Fjell Rasmussen. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Morten Fjell Rasmussen. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

  • Lørdag 29. september holdt Rasmussen foredrag på MIFF-forum i Oslo. Hør hele foredraget ved å klikke på avspillingsknappen nederst i denne artikkelen.
  • Se hele foredraget her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FcvKMZPmCDc[/youtube]

Tittelen på Rasmussens foredrag var Dobbeltspill, den samme tittelen som MIFFs bokutgivelse fra i sommer. Foredraget var ikke en repetisjon av innholdet i boken, men en historisk gjennomgang av hatpropagandaen i palestinske skolebøker, og reaksjonen fra det internasjonale samfunn generelt og Norge spesielt.

 

Fjernet hatpropaganda

Fra 1967 til 1994 brukte palestinerne på Vestbredden skolebøker fra Jordan og palestinerne på Gaza-stripen brukte skolebøker fra Egypt. Siden Israel på denne tiden også hadde den sivile administrasjonen, fjernet israelske myndigheter hatpropaganda fra bøkene før de gikk i trykken. For dette fikk Israel kritikk, Egypt og Jordan hevdet et slikt tiltak var i strid med Genève-konvensjonen.

– Men i denne saken gav faktisk en FN-komité medhold til Israel, fortalte Rasmussen.

 

PA innførte hatpropaganda

Fra 1994 fikk de nyopprettede palestinske selvstyremyndighetene ansvaret for skolesystemet, og Israel hadde ikke lenger kontroll med skolebøkene. Straks kom hatpropagandaen tilbake, i et klart brudd på Oslo-avtalene.

– Konklusjonen av flere rapporter var klar: PA benyttet skolesystemet til å skape fiendebilder, sa Rasmussen.

 

Norge lukket øynene

Helt siden år 2000 har Med Israel for fred (MIFF) forsøkt å få norske myndigheter og medier til å sette fokus på denne problematikken. Høsten 2000 satte MIFF i gang både en postkortaksjon og en e-post aksjon mot NRK.

– Det var liten interesse for saken. Både politikere og journalister lukket øynene, sa Rasmussen.

Internasjonalt kom det mye sterkere reaksjoner. USA fordømte skolebøkene, og både Verdensbanken og Italia satte betingelser for å støtte nye utgivelser.

 

Fortsatt hatpropganda

Press på PA har hatt en positiv effekt når det gjelder skolebøker isolert sett.

– Men det betyr ikke nødvendigvis at hatpropagadaen i samfunnet nødvendigvis har gått ned. Boken Dobbeltspill, Sviket mot fredsprosessen dokumenterer at hatpropagadaen bare er flyttet over på andre arenaer, sa Rasmussen. Dalal Mughrabi, en kvinne som drepte et stort antall sivile israelere, er bare et eksempel på en terrorist som ofte blir hyllet.

Rasmussen tok også opp PAs lønn til terrorister i israelsk fangenskap og stønad til etterlatte etter selvmordsterrorister.

– En palestinsk politimann kan bare drømme om å få like mye lønn som terroristenes familier får utbetalt fra PA, sa Rasmussen.

 

Hør hele foredraget her:

 

 

Forrige artikkel– Faller Abbas, vil Hamas ta Vestbredden
Neste artikkelHvordan bruke sosiale medier for Israel?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.