– PA i samtale med araberland om FN-plan

De palestinske myndighetene vurderer å søke FNs generalforsamling om observatørstatus i FN som palestinsk stat, melder PAs sjefsforhandler Saeb Erekat. PLO som organisasjon har hatt observatørstatus siden 1974.

PAs sjefsforhandler Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)
PAs sjefsforhandler Saeb Erekat. (Foto: U.S.-Islamic World Forum)

Derfor har PA nå innledet samtaler med en rekke araberland, for å drøfte dette nye FN-sporet. I fjor forsøkte selvstyremyndighetene å bli anerkjent som en uavhengig nasjon av FNs sikkerhetsråd, men måtte gi tapt etter som USA lovet å legge ned veto. Palestinerne fikk heller ikke flertall blant medlemslandene i sikkerhetsrådet.

– Israel har alltid forsøkt, og forsøker fortsatt, å endre reglene i fredsprosessen og begrense PAs rolle til kun å gjelde sikkerhet og økonomi, skal Erekat ha sagt i møte med amerikanske, britiske og danske diplomater.

Forhandleren sier USA fortsatt krever at PA må sette seg ved forhandlingsbordet uten forhåndskrav, slik Israel er villig til å gjøre. Men de palestinske myndighetene nekter å gi etter for sitt krav om at Israel må stanse all byggeaktivitet i bosetningene og Øst-Jerusalem, før de er villige til å møte til dialog.

USA krever EU-nei
Ifølge Yedioth Aharonoth skal USA for øyeblikket legge hardt diplomatisk press på EU-landene, for å få dem til å stemme imot palestinernes forslag. Dersom europeerne nekter å danse etter amerikanernes pipe i denne saken, kan det få “betydelige negative konsekvenser”, heter det i et Washington-dokument.

Amerikanerne mener at dersom PA lykkes med sine planer, vil det få negative konsekvenser både for fredsprosessen, FN-systemet og for bistanden til palestinerne. De krevde også å få vite hvor de ulike europeiske regjeringene står i dette spørsmålet.

Forrige artikkelGår mot nyvalg tidlig i 2013
Neste artikkelBudsjettkutt truer amerikansk Iron Dome-bistand
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no