Abbas intervjuet av israelsk fjernsyn

- Så lenge jeg leder PA, vil aldri en tredje intifada finne sted, sa Mahmoud Abbas i et intervju med israelske Kanal 2 torsdag.
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Pressekontoret til den britiske regjeringen)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Pressekontoret til den britiske regjeringen)

PA-president Mahmoud Abbas kom med overraskende moderate uttalelser i fjernsynsintervjuet med Kanal 2, også når det gjelder palestinske flyktningers «rett til å vende tilbake». Abbas er selv flyktning fra Safed i Israel, men hevdet at han personlig ikke lenger har noen rett til å leve der.

– Det er min rett til å se [Safed], men ikke å leve der, sa Abbas.

– Dersom det samme skulle gjelde for alle palestinske flyktninger og deres etterkommere, vil det være en dramatisk endring av palestinsk politikk, kommenterer journalist Asher Zeiger i Times of Israel.

Abbas har senere understreket at han uttalte seg om sitt personlige syn. PLOs krav om rett til å vende tilbake for flyktninger og alle deres etterkommere står dermed fast.

Presidenten snakket også om grensene fra før 1967 og palestinernes territorielle krav. Han sa at «Palestina for meg er nå 1967-grensene, med Øst-Jerusalem som sin hovedstad. Dette er nå og for alltid.»

Tok avstand fra vold
Den israelske journalisten som intervjuet Abbas, Udi Segal, konfronterte ham med hvordan PA TV så ofte framstiller israelske byer som palestinske. Men den omstridte PA-lederen unngikk å svare direkte på spørsmålet.

– Jeg mener at Vestbredden og Gaza-stripen er Palestina. De resterende delene er Israel, svarte han.

Abbas påsto også at all voldsbruk mot Israel vil bli nedkjempet av PA-myndighetene under hans ledelse.

– Så lenge jeg leder PA, vil aldri en tredje intifada finne sted. Aldri. Vi ønsker ikke å bruke terror. Vi ønsker ikke å bruke makt. Vi ønsker ikke å bruke våpen. Vi ønsker å bruke diplomati. Vi ønsker å bruke politikk. Vi ønsker å bruke forhandlinger. Vi ønsker å bruke fredelig motstand. Det er alt, sa Abbas.

Fayyad fortsatt statsminister
Det har versert ulike rykter i palestinske og israelske medier de siste dagene, om at palestinernes statsminister Salam Fayyad har gått av. En av grunnene til dette skal ifølge ryktene ha vært at han ønsket å organisere en opposisjon til Fatah, som kunne utfordre dem ved neste parlamentsvalg. Abbas benektet torsdag alle rykter og bekreftet at Fayyad fortsatt er statsminister på Vestbredden.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise