Norge støtter PAs ønske om å bli observatørstat i FN

Norges utenriksminister Espen Barth Eide opplyser at Norge vil støtte at de palestinske selvstyremyndighetene får status som observatørstat i FN uten stemmerett eller medlemskap. Israel har tonet ned sine trusler før FNs generalforsamling stemmer over resolusjonen, og vil se hva som skjer videre.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Foto: Norsk UD)
Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Foto: Norsk UD)

Barth Eide sier til NTB at han har lest resolusjonsteksten som PA vil legge fram og at den oppfyller Norges krav.

– Den står ved alle tidligere forpliktelser, bruker et akseptabelt språk og står på forhandlingslinjen og på at en fremtidig palestinsk stat må leve side om side i fred med Israel.

Han sier også at den er fri for tendensiøse formuleringer i Israels disfavør.

USA uenig med Norge
Den samme formuleringen ser en rekke europeiske land ut til å trekke. Frankrike har også bestemt seg for å støtte PAs sak, mens Storbritannia kan komme til å følge etter. USAs to viktigste allierte i Europa er dermed på kollisjonskurs med Washington i denne saken. Amerikanerne er opptatt av at en palestinsk stat bør skapes kun gjennom direkte forhandlinger med Israel.

Israel med kalde føtter
Jerusalem toner onsdag ned sine trusler om å bryte ut av Oslo-avtalen og styrte PA-president Mahmoud Abbas, dersom selvstyremyndighetene får oppgradert sin status av generalforsamlingen. Men de ser likevel på PA-planene som et “grovt brudd” på avtalene de to partene har signert, sier en sentral regjeringskilde til Times of Israel. Til en annen israelsk avis bekrefter Lieberman den diplomatiske helomvendingen.

Det er tydelig at palestinerne ikke har tenkt å ligge på latsiden, dersom de får oppgradert sin observatørstatus. I følge lederen for palestinernes etterforskningskomité, Tawfiq Tirawi, ønsker PA å gå til Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag dersom de finner beviser på at tidligere PA-president Yasser Arafat ble myrdet av Israel.

Forrige artikkelMIFF lyser fred over Anja Savosnicks minne
Neste artikkelHatnua får sju mandater i ny måling
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no