– FN-resolusjon er et hinder for fred

– En palestinsk stat kan bare bli dannet gjennom direkte forhandlinger, ikke gjennom dagens votering i FN, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Tyskland trekker tilbake sin støtte til Israel og har bestemt seg for å stemme blankt.

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)

– Vi ønsker fred. Men fred kan kun oppnåes gjennom direkte forhandlinger uten forhåndskrav og uten ensidige FN-resolusjoner som ikke tar Israels eksistens og sikkerhetsbehov med i beregningen, sa Benjamin Netanyahu til israelsk presse torsdag.

Men han sier regjeringen er avventende. Det virkelige resultatet fra avstemningen vil først vise seg på sikt.

– Ikke bli imponert over applausen i FN. Jeg husker den applausen Israels regjering fikk fra det internasjonale samfunnet da de bestemte seg for å trekke seg ut fra Gaza. Applausen ble etterfulgt av raketter, forklarer han. Netanyahu påpeker at det som skjer i New York og hva som skjer på bakken i Midtøsten ikke trenger å være det samme.

Kan hindre veien mot fred
Netanyahu frykter PAs FN-planer kun vil legge hindre i veien mot fred mellom partene.

– FN-resolusjonen vil ikke endre noe på bakken. Det bringer ikke den palestinske staten noe nærmere sin eksistens, men fører den lenger bort. Israels hånd er strukket ut i fred, men det vil ikke bli noen palestinsk stat uten en anerkjennelse av Israel som en jødisk stat. En palestinsk stat vil aldri bli etablert uten en deklarasjon som avslutter konflikten og etableringen av sikkerhetsordninger som beskytter innbyggerne i staten Israel, understreket statsministeren.

Berlin avstår
Tyskland hadde først bestemt seg for å legge seg på samme linje som Israel og USA i denne saken, men bestemte seg til slutt for at de vil stemme blankt i FNs generalforsamling. Som Israels viktigste allierte i Vest-Europa er det et hardt diplomatisk slag for den israelske regjeringen.

– Beslutningen ble ikke fattet med letthet. Tyskland deler målet om en palestinsk stat. Vi har tatt til orde for dette på så mange måter, men de siste avgjørende stegene mot statsdannelse kan kun skje som et resultat av forhandlinger mellom israelere og palestinere, sa den tyske utenriksministeren Gudio Westerwelde torsdag ettermiddag.

Rundt 150 av 192 medlemstater er ventet å støtte det palestinske resolusjonsforslaget. Motstanderne er nasjoner som USA, Canada, Mikronesia, Tsjekkia og Storbritannia.

Overfører penger til PA
Samtidig viste Israel i dag at de mener alvor når de hevder at de ikke vil straffe palestinerne, dersom FN-resolusjonen blir vedtatt og PLOs status blir oppgradert fra observatørgruppe til observatørstat uten medlemskap eller stemmerett. Rundt 300 millioner av de palestinske myndighetenes skattekroner som Israel samler inn på PAs vegne, ble overført.

Forrige artikkelWilloch beviste at han er feil mann på minnemarkeringer for drepte jøder
Neste artikkelBedre å bli født i Israel enn i Frankrike og England
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no