PA planlegger tøffe tiltak mot nyvalgt Netanyahu

Etter at valget 22. januar er gjennomført og Benjamin Netanyahu etter alt å dømme har sikret seg nok en statsministerperiode, ønsker PA å gjennomføre tøffe tiltak for å isolere Israel internasjonalt.

Plenumsalen til FNs generalforsamling i New York. (Foto: Susan Markisz, UN Photo)
Plenumsalen til FNs generalforsamling i New York. (Foto: Susan Markisz, UN Photo)

PAs nye status i FN-systemet som stat uten stemmerett og medlemskap, har gitt dem en rekke nye diplomatiske våpen å jobbe med. Dersom statsminister Benjamin Netanyahu blir gjenvalgt ønsker Ramallah å utnytte disse nye våpnene til fulle, for å svekke Israels stilling i verden.

Associated Press (AP) beskriver følgende ideer som de palestinske myndighetene jobber ut i fra:

  • Klage Israels angivelige “krigsforbrytelser” inn for Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen.
  • Arrangere massedemonstrasjoner på Vestbredden.
  • Oppfordre verdenssamfunnet til å innføre sanksjoner mot israelsk økonomi.
  • Avslutte samarbeidet mellom israelske og palestinske sikkerhetsstyrker.

Paradigmeskifte i PA
Tidligere har israelsk presse også spekulert i om de vil søke medlemskap i internasjonale organer – også innenfor FN-systemet – for å kunne ha enda flere kort på hånden.

– 2013 blir et helt nytt spor i palestinsk politikk. Vi vil få på plass nye regler i forholdet med Israel og verden, sier president Mahmoud Abbas’ medhjelper Hussam Zumlot.

PLOs generalsekretær Yasser Abed Rabbo hevder palestinerne er klare for “en lang og hard kamp” mot Israel på den internasjonale arena, og at de vil “ta i bruk alle de politiske midler som er tilgjengelige”.

Med andre ord er det lite forhandlingsvilje å spore fra Fatah-ledelsens side.

– PA er maktsyke
Det israelske utenriksdepartementet svarte fredag på avsløringene til AP og hevder Abbas og de palestinske myndighetene har blitt “maktsyke”.

– Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas forsøker å oppildne til konfrontasjoner med Israel, koste hva det koste vil, sier pressetalsmann Yigal Palmor.

– Palestinernes tragedie er at i stedet for å dedikere sin energi på å bygge seg selv, fokuserer de på å skade Israel. I stedet for å bygge sin framtid, er de fast bestemt i sine forsøk på å ødelegge vår. Denne strategien har ikke ledet til annet enn nederlag for dem. De fortsetter å sparke, ut i fra en disillusjonell, selvmordsaktig maktsyke, sier han.

Forrige artikkelMoti Paz i MIFF Kristiansand: Foredrag av dekorert helt fra Jom Kippur-krigen
Neste artikkel– Hizbollah kjemper for Assad i Syria
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no