Kan mange år med fornektelse nå være slutt?

Jonas Gahr Støre nektet å innrømme at Norge er med på å finansiere formidling av jødehat og hyllest av terrorister i offisielle palestinske medier. Søndag avslørte NRK sannheten for alle som vil se, men dessverre tyder ingenting på at den nåværende regjering ønsker å gjøre noe for å endre situasjonen.
I 2008 valgte Jonas Gahr Støre å benekte Norges rolle i palestinernes hatformidling. (Foto: Johannes Jansson/norden.org)
I 2008 valgte Jonas Gahr Støre å benekte Norges rolle i palestinernes hatformidling. (Foto: Johannes Jansson/norden.org)

I NRK Søndagsrevyen 10. februar presenterte journalist Tormod Strand en større reportasje om jødehatet som blir formidlet av de offisielle mediene til de palestinske selvstyremyndighetene [les referat og se reportasjen på nrk.no]. I reportasjen blir dokumentarboken Deception fra Palestinian Media Watch (PMW) nevnt. Dette er boken som MIFF sommeren 2012 utga på norsk med tittelen Dobbeltspill, Sviket mot fredsprosessen [bestill boken her].

– Barn vokser opp med å lære at jøder er satan med hale. Voksne får høre at jøder er onde og ikke til å stole på. Det er kanskje ikke så rart at hatet vokser. Budbringeren er en myndighet som får store beløp fra Norge, konkluderte Strand i sin reportasje.

For MIFFs medlemmer og alle som leser miff.no er dette ikke noe nytt. MIFF har i en årrekke formidlet dokumentasjon på dette. Se spesielt temasiden Opplæring i hat og nøkkelordsiden for PA TV. Da vi i år 2008 inviterte Itamar Marcus, direktør for Palestinian Media Watch, til Norge første gang, lagte TV2 en reportasje. Den gang svarte Jonas Gahr Støre med helt å utelukke at norsk bistand gikk til hatformidling. «Det er helt utenkelig,» sa den daværende utenriksministeren.

Også etter at MIFF utga boken Dobbeltspill for åtte måneder siden, har utenriksdepartementet unnlatt å svare på våre henvendelser om å se nærmere på materialet som er dokumentert i boken. Først når NRK nå satte fokus på saken, har UD tydeligvis følt seg tvunget til å se nærmere på innholdet.

– Det er eksempler i den boken som opplagt er uttrykk for hat, det er også eksempler på antisemittisme, som du finner levende i palestinsk samfunn, sa statssekretær Torgeir Larsen (ap) til NRK.

Er den norske regjering på vei til å trekke hodet opp av sanden?

– Men det er eksempler, fortsatte Larsen. «Og det er også viktig for meg å understreke, at de som har satt fram disse eksemplene, jeg betviler ikke innholdet, er del av en pågående politisk kamplandskap. Dette er en kamparena, og har vært det lenge,» la han til.

I stedet for tydelig å fordømme de mange og godt dokumenterte eksemplene på jødehat og hyllest av terror, si at dette er fullstendig uakseptabelt og beklage at Norge har vært med på å betale hatformidlingen, svarer statssekretæren med å mistenkeliggjøre motivene til Palestinian Media Watch. Dette har vi sett eksempler på også tidligere, da Jonas Gahr Støre fortsatt var utenriksminister.

Når dokumenterte fakta om Israel avdekkes, blir det vel aldri tonet ned fra regjeringens side at disse opplysningene blir framsatt i «et politisk kamplandskap»? Sitter ikke da fordømmelsen mer løst?

Støtten til palestinske selvstyremyndigheter vil fortsette, understreket Larsen. NRK har ikke gjengitt et eneste lite signal om at Norge vil bruke sin økonomiske støtterolle til å legge press på palestinerne for å få en slutt på hatformidlingen. «Larsen sier at Norge har tatt opp disse tingene med palestinske myndigheter,» forteller NRK.

Historien viser at norske representanter enten ikke er klare nok når de tar dette opp, eller at palestinerne ikke vil forstå. For hatformidlingen i palestinske medier er ikke noe nytt, det har pågått nå i nesten 20 år, siden starten av Oslo-prosessen. I hele denne perioden, og spesielt de siste åtte årene, har Norge stadig økt sine økonomiske bidrag. Dette tyder ikke på at presset mot selvstyremyndighetene er særlig stort, snarere tvert imot.

Heller ikke nå er regjeringen tydelige. Det er fullstendig uakseptabelt at Norge hvert år laster 300 millioner kroner inn i en kasse som lader menneskesinn opp til ny krig og konflikt. Vi kunne i stedet ha investert i fred. Kan vi håpe på en endring etter valget til høsten?

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise