PA vil be Obama å involvere seg i fredsprosessen

PA sender en delegasjon til Washington for å be president Barack Obama om å anerkjenne Palestina og at han personlig involverer seg i fredsprosessen.
USAs president Barack Obama (Foto: Det hvite hus)
USAs president Barack Obama (Foto: Det hvite hus)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

De palestinske myndighetene (PA) håper Obama kan presentere sitt eget fredsinitiativ, en oppskrift som gjør at begge partene kan returnere til forhandlingsbordet. Israel stiller ingen forhåndskrav for forhandlinger slik situasjonen er nå, mens PA krever full byggestans i alle bosetningene.

Mohammed Ashtiya, politisk rådgiver til PA-president Mahmoud Abbas, sier til Ha’aretz at de var skuffet over hvordan Obama håndterte fredsprosessen i sin første presidentperiode. Presidenten la ned mye tid og ressurser på å få til en fredelig løsning, men la ikke fram et eget fredsinitiativ slik George W. Bush og Bill Clinton gjorde.

Vil kjempe for sine fanger
Ashtiya hevder nå at PA egentlig aldri har hatt byggestans i bosetningene som et krav for å gå i forhandlinger med Israel, men at det er Netanyahu som har påstått dette.

– Men vi krever et initiativ som vil lede til en ekte og effektiv prosess, som ved dens slutt vil garantere for en slutt på okkupasjonen i [de palestinske] områdene fra 1967. Det ville vært umulig å snakke om dette initiativet mens den israelske regjeringen fortsetter å bygge bosetninger og endre situasjonen på bakken i en slik grad at det vil kunne ødelegge en framtidig avtale, sier Ashtiya.

I klartekst synes det som om kravet om byggestans fortsatt står fast.

Palestinske fanger i israelske fengsler, da særlig dem som sitter i administrativ forvaring, vil også bli et viktig tema under forhandlingene, varsler han.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise