PA vil be Obama å involvere seg i fredsprosessen

PA sender en delegasjon til Washington for å be president Barack Obama om å anerkjenne Palestina og at han personlig involverer seg i fredsprosessen.

USAs president Barack Obama (Foto: Det hvite hus)
USAs president Barack Obama (Foto: Det hvite hus)

De palestinske myndighetene (PA) håper Obama kan presentere sitt eget fredsinitiativ, en oppskrift som gjør at begge partene kan returnere til forhandlingsbordet. Israel stiller ingen forhåndskrav for forhandlinger slik situasjonen er nå, mens PA krever full byggestans i alle bosetningene.

Mohammed Ashtiya, politisk rådgiver til PA-president Mahmoud Abbas, sier til Ha’aretz at de var skuffet over hvordan Obama håndterte fredsprosessen i sin første presidentperiode. Presidenten la ned mye tid og ressurser på å få til en fredelig løsning, men la ikke fram et eget fredsinitiativ slik George W. Bush og Bill Clinton gjorde.

Vil kjempe for sine fanger
Ashtiya hevder nå at PA egentlig aldri har hatt byggestans i bosetningene som et krav for å gå i forhandlinger med Israel, men at det er Netanyahu som har påstått dette.

– Men vi krever et initiativ som vil lede til en ekte og effektiv prosess, som ved dens slutt vil garantere for en slutt på okkupasjonen i [de palestinske] områdene fra 1967. Det ville vært umulig å snakke om dette initiativet mens den israelske regjeringen fortsetter å bygge bosetninger og endre situasjonen på bakken i en slik grad at det vil kunne ødelegge en framtidig avtale, sier Ashtiya.

I klartekst synes det som om kravet om byggestans fortsatt står fast.

Palestinske fanger i israelske fengsler, da særlig dem som sitter i administrativ forvaring, vil også bli et viktig tema under forhandlingene, varsler han.

Forrige artikkelLapid forsikrer at han er til å stole på
Neste artikkel– Vi står for 10 prosent av nasjonal eksport
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no