– Den tredje intifadaen allerede i gang

Det har vært opprør og protester over hele Vestbredden denne helgen og Israel en ny runde med vold. PA gir Jerusalem skylden og sier “den tredje intifadaen” allerede er i gang.

Palestinske demonstrasjoner nær El-Arrub i 2011. (Illustrasjon: IDF)
Palestinske demonstrasjoner nær El-Arrub i 2011. (Illustrasjon: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den palestinske fangen Arafat Shalish Shain Jaradat døde i Megiddo fengsel i Israel lørdag. Mannen ble fengslet av israelsk politi for rundt en uke siden. Som følge av det har det pågått opprør over hele Vestbredden denne helgen. Ifølge Times of Israel innledet også 3.000 nye fanger sultestreik søndag.

– Allerede i gang
En tidligere PA-minister og lederen for fangenes interesseorganisasjon, Kadoura Fares, advarer om at en ny og tredje intifada allerede er i gang.

– Dødsfallet til fangen er bare toppen av isfjellet i en allerede anspent situasjon. Alle disse hendelsene avslører en klar trend – vi står overfor en intifada. De sultestreikende fangene og de intense demonstrasjonene, de voldelige sammenstøtene der palestinske sivile blir drept og den fastlåste fredsprosessen – alt indikerer at vi sitter på en tønne av dynamitt. Det kan godt hende at Jaradats dødsfall blir fyrstikken som setter fyr på det, hevder han til Ma’ariv.

Gir bosetterne skylden
Den palestinske parlamentarikeren Moustafa Barghouti gir en annen hendelse i helgen skylden for det han beskriver som den nye intifadaen. Nær utposten Esh Kodesh på Vestbredden ble en palestiner angivelig skutt av bosettere, som også IDF har bekreftet, skriver Times of Israel.

– Vi lider konstant under disse trakasseringene fra bosettere. Det er åpenbart at bosetterne skjøt på palestinerne. Men de har ikke skylden. Den israelske regjeringen har skylden, for å gi dem makt til å fortsette sine terroraktiviteter, påstår han.

Ønsker israelsk-palestinsk fredsintifada
PA-talsmann Jibril Rajoub avviser at de palestinske myndighetene selv orkestrerer protestbølgen og sier de ønsker samarbeid med Israel for å stanse volden.

– Jeg sier på vegne av hele det palestinske lederskapet at vi ikke ønsker å innlede voldshandlinger, sa han.

Ifølge Rajoub er det “ekstremister på begge sider” som må ta skylden for det som er i ferd med å skje, samtidig som han fastholder palestinernes rett til ikke-voldelige demonstrasjoner.

– Bander på begge sider leder både oss og israelerne mot en situasjon der vi alle blir tapere. Jeg ønsker å si til alle israelere: Deres høyreekstremister vil ikke drive det palestinske folket til vold. Jeg håper at vi kan få til en felles [fredelig] intifada, mellom palestinerne og fredsleiren i Israel – som tror på fred og sameksistens mellom to stater og to folk, la han til.

Forrige artikkelEt møte med “ikke-voldelige” demonstrasjoner
Neste artikkelVernepliktskompromiss mellom Lapid og Bennett
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no