Barth Eide: – Palestinske myndigheter feilinformerte Norge

– Den utilstrekkelige informasjonen man først fikk, mener jeg er svært uheldig, sa utenriksminister Espen Barth Eide til NRK torsdag. Stortingets kontrollkomité vil fortsatt ha mer forklaring fra utenriksdepartementet.

NRK-journalist Tormod Strand fortsetter å grave i saken om PAs lønn til terrorister. Torsdag 21. mars kommenterte utenriksminister Espen Barth Eide saken. Innfelt er brevet som utenriksministeren har sendt til Stortingets kontrollkomité.
NRK-journalist Tormod Strand fortsetter å grave i saken om PAs lønn til terrorister. Torsdag 21. mars kommenterte utenriksminister Espen Barth Eide saken. Innfelt er brevet som utenriksministeren har sendt til Stortingets kontrollkomité.
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Denne uken sendte utenriksminister Espen Barth Eide et svarbrev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget angående palestinske selvstyremyndigheters lønn til dømte terrorister.

Her skriver blant annet utenriksministeren:

“Norge og andre givere har ikke på noe tidspunkt stilt seg bak PAs støtteordning til palestinske fanger. Ordingen er fullt og helt PAs ansvar.”

Han forteller  også at PA ga ulik informasjon til norske myndigheter i september 2011 og februar 2013. “PA har (…) en særordning for palestinske fanger i israelske fengsler,” bekrefter Barth Eide nok en gang.

19. mars ledet Barth Eide giverlandsmøtet for palestinske myndigheter i Brussel. MIFF sendte følgende utfordring på Twitter: “Espen Barth Eide kan få svar direkte fra [PAs statsminister Salaam] Fayyad i Brussel i dag. Hvordan fungerer PAs belønningssystem for terrorister?”

– Ja, har tatt opp det, svarte utenriksministeren.

NRK Dagsrevyen 21 fulgte opp saken i går kveld. Tidligere har Barth Eide skrevet at PAs upresise informasjon var “uheldig”, nå sier han “utilstrekkelig informasjon” var “svært uheldig”.

 

Transkripsjon

Her følger en transkripsjon av innslaget 21. mars på Dagsrevyen 21.

Nyhetsoppleser i studio: Norges utenriksminister Espen Barth Eide går nå inn i saken om palestinerne som sitter dømt for terror og som samtidig mottar store pengebeløp fra myndighetene i Palestina. Norge gir nemlig hvert år mye penger til de palestinske myndighetene og ifølge utenriksminister Eide så er regjeringen blitt feilinformert i denne saken.

Journalist Tormod Strand: Utenriksminister Espen Barth Eide gjør nå et forsøk på å få klarhet i saken som Dagsrevyen har rullet opp om økonomisk støtte fra palestinske myndigheter til palestinske fanger som sitter dømt for terror. UD benektet først at det fantes en slik ordning, men etter å ha undersøkt nøye med Palestina, ser det hele litt annerledes ut.

Utenriksminister Espen Barth Eide: Jeg har i hvert fall ikke fått dokumentert at det ikke går til folk som er dømt for terror, og det blir opplyst at de som sitter i mange år får mer penger enn de som sitter kortere. Og det er nettopp grunne til at vi, sammen med Storbritannia, har bedt om å få enda mer detaljert informasjon i et brev som vi nylig sendte til palestinske myndigheter.

Strand: Utenriksministeren sier palestinske myndigheter har feilinformert Norge.

Barth Eide: Den utilstrekkelige informasjonen man først fikk, den mener jeg er svært uheldig.

Strand: NRKs saker førte til at Stortingets kontroll og konstitusjonskomité tok fatt i saken. Mistanken er at Stortinget ikke har fått riktig informasjon fra UD. I går fikk komiteen et nytt brev fra Utenriksministeren. Komitélederen er fortsatt ikke fornøyd.

Stortingsrepresentant Anders Anundsen, leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen (frp): Jeg mener det er noen svakheter ved det brevet. Vi har fortsatt ikke fått helt klarhet i når Utenriksdepartementet faktisk ble kjent med at denne ordningen var annerledes enn det de har meddelt Stortinget tidligere, og det betyr at det er grunnlag for å se nærmere på om vi bør sende et nytt brev etter påske.

Forrige artikkel– Vi er forpliktet på fred
Neste artikkel– Dere er ikke alene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -