– Vi torturerer fanger og britene betaler for det

En kilde i PAs sikkerhetsstyrker innrømmer at tortur av fanger finner sted og forsvarer praksisen overfor en britisk avis. Også Norge gir budsjettstøtte til PA.

Illustrasjonen viser hvordan fanger kan bli torturert i palestinske fengsler. (Foto: Skjermdump fra Dailymail.co.uk)
Illustrasjonen viser hvordan fanger kan bli torturert i palestinske fengsler. (Foto: Skjermdump fra Dailymail.co.uk)

– Jeg skal ikke lyve til deg. Tortur blir brukt. Vi må beskytte folket vårt.

Utsagnet kommer fra en kilde i de palestinsk sikkerhetsstyrkene, som uttaler seg anonymt til den britiske avisen Daily Mail. Kilden tør ikke å bruke fullt navn, av frykt for at han selv kan bli torturert. Men den palestinske varsleren ønsker ikke at torturen skal stanse. Snarere er han overbevist om at “den palestinske saken” i seg selv er argument nok til at verden vil la PA fortsette med denne praksisen. Det skal være første gang en sikkerhetsperson på Vestbredden innrømmer tortur mot palestinsk fanger i palestinske fengsler.

– En er nødt til å forsøke å ikke ty til vold. Men i saker der informasjonen er sterk og fangen ikke samarbeider – og hvor han kan være til fare for andre – da må du gjøre det, mener kilden.

Ekstra ille på 90-tallet
– Men noen er trent til å motstå torturen. […] Tortur er ikke første steg. Det skjer bare når vi har konkret informasjon om fangens befatninger. Dersom vi ikke er sikre i saken, kan jeg forsikre deg om at tortur ikke blir brukt. Men du føler at dersom du ikke får det du vil ha – vel, avgjørelsen er avhengig av forhørerens tålmodighet og viktigheten av informasjonen han trenger, sier kilden.

– På 90-tallet torturerte vi dem skikkelig ille. Vi slo dem hardt og gjorde at de nesten var som biler som ikke fungerte. Men vi forsvarer vårt hjem, regionen og resten av verden. Jeg er svært glad for at det ble tillatt, sier han.

“Shabeh” og menneskerettigheter
Hovedmetoden som brukes kalles “Shabeh”. Den går ut på å kle en hette over ansiktet på fangen og binde vedkommende fast i ulike stillinger i timesvis. Men kilden, som også har arbeidet som talsperson for PA tidligere, sier målet er å bekjempe ekstremisme. Det er derfor helt nødvendig, argumenterer han.

Daily Mail skriver at Storbritannia årlig gir omkring 300 millioner kroner i direkte budsjettstøtte til palestinske selvstyremyndigheter (PA). 20 millioner skal i år brukes på et prosjekt som “styrker den sentrale ansvarligheten og oversynet i PAs sikkerhetsstyrker”. Den britiske etterretningstjenesten trener også palestinsk sikkerhetsstyrker, etterretning og politi, som britiske myndigheter betaler for. Kursene inneholder blant annet undervisning om respekt for menneskerettighetene.

– Ja, britene er svært interessert i menneskerettigheter. De sier: “Vi kan ikke overbevise britiske skattebetalere [om å fortsette finansieringen av PA], dersom dere bryter dem”. Så vi gjør vårt beste. Men det skjer [at tortur blir brukt], sier kilden.

Han hevder også at det er kampen for å hindre at Hamas vinner mer makt på Vestbredden som gjør at de benytter seg av tortur. Skulle terrorgruppen klare å gjennomføre angrep igjen mot Israel fra Vestbredden, mener han mulighetene for å få på plass en palestinsk stat ville blitt helt umulig.

– Kroppen ble kurvet som en banan
En tidligere palestinsk fange forklarer hvordan han ble torturert av PAs etterretningstjeneste Mukhabarat.

– For det meste av tiden jeg var fengslet, gav de meg daglig “Shabeh”. Jeg bar hele tiden hette, noen ganger bundet fast med armene foran meg og bundet opp etter veggen, slik at jeg ble stående på tå hev i timesvis. Du får smerter i armene, i beina og på kroppen. Musklene svulmer opp. Ofte kunne jeg høre skrikene fra andre fanger.

– Men det var verst da de bant meg med armene bundet bak meg fast i beina. Kroppen blir kurvet som en banan. Oftest lar de ikke beina dine være i bakken, forklarer han.

Én tredjedel til sikkerhet
Årlig mottar PA rundt 7 milliarder skattekroner i direkte budsjettbistand fra EU og USA. Norge bidrar med 300 millioner. Én tredjel av det palestinske budsjettet brukes på sikkerhet. På spørsmål om menneskerettighetsbruddene på palestinsk side, sier en kilde i det britiske utenriksdepartementet:

– Når påstander om tortur blir brukt et hvilket som helst sted i verden, så følger vi det opp på høyeste politiske hold. Når vi trener palestinske sikkerhetsstyrker, legger vi stor vekt på opptrening i menneskerettigheter. Når vi hører påstander om menneskerettighetsbrudd, vil vi fortsette med å følge dette opp.

Forrige artikkelKerry på plass i Israel
Neste artikkel30 prosent flere antisemittiske episoder i verden i fjor
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no